Wat is de AEX?

Wat is de AEX? AEX index uitleg

Wat is de AEX? Een vraag die veel mensen stellen wanneer ze zich verdiepen in het beleggen. Ook als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse economie is dit een prima indicatie.

AEX staat voor Amsterdam Exchange Index en volgt de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven van Nederland. Hierdoor bestaat deze index uitsluitend uit ‘large caps’ (large staat voor groot, caps staat voor capitalization wat marktkapitalisatie betekent. Kortom ‘bedrijven met een hoge marktwaarde’). De AEX is een nationale index die twee keer per jaar wordt geherstructureerd (maart & september).

Belangrijkste Punten
De AEX (Amsterdam Exchange Index) volgt de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven in Nederland.
Het is een indicator van de Nederlandse aandelenmarkt en wordt tweemaal per jaar herzien.
De AEX werkt op basis van marktwaarde weging, wat betekent dat grotere bedrijven meer invloed hebben op de index.
Euronext is het bedrijf dat de AEX beheert en exploiteert en biedt toegang tot Europese effectenmarkten.
Beleggen in de AEX biedt voordelen zoals diversificatie, stabiele dividenduitkeringen en informatiebeschikbaarheid.
Het is mogelijk om in de AEX te beleggen via ETF’s

Wat is de AEX?

De AEX is een lijst van belangrijke bedrijven in Nederland. Zoals hierboven al kort vermeld is de AEX de grootste Nederlandse beursindex. Deze index volgt de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

De AEX wordt vaak gebruikt als een indicator van de algemene gezondheid en prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt. Veranderingen in de waarde van de AEX weerspiegelen veranderingen in de prijzen van de opgenomen aandelen. De index wordt regelmatig berekend op basis van de marktkapitalisatie van de opgenomen aandelen en wordt elke handelsdag bijgewerkt.

De AEX werkt als een soort gemiddelde. Ze pakken de 25 grootste en belangrijkste bedrijven en wegen deze bedrijven op basis van hoeveel ze waard zijn. Dit heet “marktwaarde gewogen”. Dus hoe meer een bedrijf waard is, des te meer weging krijgt deze in de index.

Lees ook: AEX samenstelling – Welke bedrijven zitten in de AEX?

De weging van de AEX

De AEX wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie. Dit betekent dat de relatieve grootte van elk opgenomen bedrijf op de index wordt bepaald door de totale marktwaarde van de uitstaande aandelen van dat bedrijf. Hoe groter de marktwaarde van een bedrijf, hoe zwaarder het wordt meegewogen in de index.

De formule voor het berekenen van de marktwaardegewogen index is als volgt:

Gewicht van een bedrijf = (Marktwaarde van het bedrijf / Totaal van alle marktwaarden van alle bedrijven op de index) * 100

De som van de gewichten van alle bedrijven in de index zou 100% moeten zijn. Dit betekent dat bedrijven met een hogere marktwaarde een grotere invloed hebben op de prestaties van de index. Als de aandelenkoers van een groot bedrijf op de index stijgt, zal dit een grotere impact hebben op de index dan de stijging van een kleinere speler.

Dit zal later duidelijker worden als we gaan kijken naar de weging van alle specifieke bedrijven binnen de index.

Het gewicht van elk bedrijf in de AEX kan na verloop van tijd veranderen, afhankelijk van de schommelingen in hun marktwaarden. De ETF’s (Exchange Traded Funds) die de AEX volgen worden meestal 4 keer per jaar herwogen. In sommige gevallen kan dit ook 2 of 1 keer zijn.

Om de index niet te veel uit balans te trekken is er de afspraak gemaakt een bedrijf een maximale weging van 15% te geven. Dit op zich is al een forse weging.

Lees ook: Hoe werkt een ETF? ETF werking uitleg

Beleggen in de AEX met FXFlat

Welke bedrijven zitten er in de AEX?

Op moment van schrijven zitten de bedrijven in onderstaande tabel in de AEX. Daarachter hebben we de ISIN geplakt waarmee je het bedrijf op de beurs kunt vinden.

BedrijfISIN
ADYENNL0012969182
AEGONNL0000303709
AHOLD DELNL0011794037
AKZO NOBELNL0013267909
ARCELORMITTAL SALU1598757687
ASM INTERNATIONALNL0000334118
ASML HOLDINGNL0010273215
ASR NEDERLANDNL0011872643
BE SEMICONDUCTORNL0012866412
DSM KONNL0000009827
HEINEKENNL0000009165
IMCDNL0010801007
ING GROEP N.V.NL0011821202
JUST EAT TAKEAWAYNL0012015705
KPN KONNL0000009082
NN GROUPNL0010773842
PHILIPS KONNL0000009538
PROSUSNL0013654783
RANDSTAD NVNL0000379121
RELXGB00B2B0DG97
SHELL GB00B03MLX29
SIGNIFY NVNL0011821392
UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELDFR0013326246
UNILEVERNL0000388619
WOLTERS KLUWERNL0000395903

De geschiedenis van de AEX

De geschiedenis van de AEX gaat terug tot 1983. Toen werd de index voor het eerst geïntroduceerd onder de naam EOE-index. In dat jaar begon de Amsterdamse effectenbeurs met het berekenen van de index met een basisniveau van 100 punten. De AEX was destijds samengesteld uit een selectie van 13 Nederlandse aandelen.

Gedurende de jaren evolueerde de AEX-index, zowel in termen van het aantal opgenomen bedrijven als in de berekeningsmethodologie. De index groeide gestaag en omvatte een grotere diversiteit aan sectoren en bedrijven. De introductie van nieuwe technologieën en financiële instrumenten heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de AEX

Een opmerkelijke mijlpaal voor de AEX was de dotcom-bubbel aan het einde van de jaren 90, toen de index een aanzienlijke stijging doormaakte, maar later ook een scherpe daling onderging. De financiële crisis van 2008 had ook aanzienlijke invloed op de prestaties van de AEX, zoals op veel andere wereldwijde indices.

In de loop der tijd heeft de AEX enkele herwegingen en aanpassingen ondergaan om de relevantie en nauwkeurigheid te behouden. De index is belangrijk geworden als barometer voor de Nederlandse aandelenmarkt en trekt zowel nationale als internationale beleggers aan.

Lees ook: AEX Index Koers Grafiek 5, 10, 20 & 30 jaar

Euronext Amsterdam

De AEX (Amsterdam Exchange Index) en Euronext hebben een nauwe connectie als het gaat om de Nederlandse financiële markten. Euronext is namelijk het bedrijf dat de AEX exploiteert en beheert. Dit doen ze niet alleen met de AEX, maar ook met tal van andere Europese beurzen.

Euronext is een pan-Europese beursmaatschappij die in 2000 werd opgericht en gevestigd is in Amsterdam. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie van verschillende nationale beurzen. Beurzen waaronder de Amsterdamse, Parijse, Brusselse en Portugese. Hierdoor ontstond een bredere en meer geïntegreerde markt voor Europese effectenhandel.

De AEX-index is een van de meest prominente indices die door Euronext wordt beheerd. Als belangrijkste beursindex van de Amsterdamse effectenbeurs.

De connectie tussen de AEX en Euronext biedt beleggers en handelaren de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan Europese beurzen en markten via één platform. Dit verhoogt de liquiditeit, de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van Nederlandse aandelen en andere financiële instrumenten voor zowel lokale als internationale investeerders.

Euronext faciliteert ook de handel in andere indices, grondstoffen, derivaten en obligaties naast de AEX. Hierdoor speelt het een integrale rol in het Europese financiële landschap.

De koers van de AEX

De historische koersbewegingen van de AEX weerspiegelen de ups en downs van de Nederlandse financiële markten en economieën gedurende de jaren. Sinds de oprichting in 1983 heeft de AEX verschillende periodes van groei, volatiliteit en neergang gekend, die vaak werden beïnvloed door zowel nationale als mondiale gebeurtenissen.

  • 1. Beginjaren en groei: In de beginjaren volgde de AEX een gestage groei, waarbij de index steeg vanaf het basisniveau van 100 punten in 1983. De economische groei in Nederland en gunstige marktomstandigheden droegen bij aan de positieve koersontwikkelingen.
  • 2. Dotcom-bubbel en neergang: De late jaren 90 zagen een sterke stijging van de AEX. Die gevolgd werd door een spectaculaire ineenstorting als gevolg van de dotcom-bubbel. Tijdens deze periode werden technologieaandelen overgewaardeerd, en toen de zeepbel barstte, daalde de AEX aanzienlijk.
  • 3. Herstel en financiële crisis: Na de dotcom-crash volgde een periode van herstel voor de AEX. De wereldwijde financiële crisis van 2008 leidde echter opnieuw tot een scherpe daling van de index. De crisis had een grote impact op de Nederlandse economie en de AEX werd niet gespaard.
  • 4. Herstel en volatiliteit: Na de crisis begon de AEX aan een gestage stijging en herstel, maar de markten bleven volatiel vanwege geopolitieke gebeurtenissen, economische onzekerheid en andere factoren. De AEX bleef reageren op zowel positief als negatief nieuws.
  • 5. Recente ontwikkelingen: In latere jaren vertoonden de koersbewegingen van de AEX een zekere stabiliteit en groei, zij het met tussentijdse correcties. Factoren zoals economische indicatoren, bedrijfswinsten, monetaire beleidsbeslissingen en wereldwijde gebeurtenissen blijven invloed uitoefenen op de prestaties van de index.

Dividendbeleid van de AEX

Wanneer je naar de koers kijkt is het belangrijk om te weten dat de AEX het dividend uitbetaald. Veel bekende indices zoals de DAX van Duitsland of de S&P 500 van de Verenigde Staten doen dit niet. Die herbeleggen het dividend terug in het fonds.

Besef je daarom bij het vergelijken van deze koersen dat in de koers van de AEX geen dividend is meegenomen. De AEX kent een aantal bedrijven die een vrij hoog dividend uitbetalen. Het extra rendement wat je niet in de koers terug ziet, is dus wel degelijk van grote impact op je uiteindelijke rendement.

Als je naar beleggingsmogelijkheden zoekt zijn er voor beide varianten opties te vinden. Zo kun je een accumulerende ETF kopen als je wilt dat het dividend wél herbelegd wordt binnen het fonds. Wanneer je graag dividend ontvangt, kun je het beste kiezen voor de distribuerende ETF.

Het dividend van de AEX is in het verleden fors geweest. Vaak tussen de 2-4% wat er op jaarbasis uitgekeerd werd. Dit is extra rendement bovenop de koersbewegingen voor jou als belegger.

Lees ook: Accumulerende ETF en distribuerende ETF – wat is het verschil

Beleggen in de AEX?

Beleggen in de AEX is een slimme zet als je wilt investeren in de Nederlandse economie. Een van de voordelen van beleggen in de AEX is de diversificatie. Je spreidt jouw risico’s over 25 verschillende bedrijven, wat betekent dat de prestaties van één enkel bedrijf minder impact hebben op jouw portefeuille. Door de weging van de top 3 is de diversificatie wel lichtelijk uit balans. Wees je hier van bewust voordat je in de AEX gaat beleggen.

Een ander voordeel is de overvloed aan informatie. Voor AEX-bedrijven is er continu nieuws, cijfers en data beschikbaar. Met een paar klikken kun je alles te weten komen wat je nodig hebt voor je onderzoek en analyse. Goed geïnformeerd zijn over een bedrijf, de AEX-index en de economie van Nederland kan een aanzienlijk voordeel opleveren voor jou als belegger.

Daarnaast profiteer je uiteraard van het dividend waar we het net over hadden. Een dividend rendement van 2-4% kan zorgen voor een serieus passief vermogen.

Voordelen van beleggen in de AEX

VoordelenUitleg
DividendrendementAEX-fondsen staan bekend om hun dividenduitkeringen, wat kan zorgen voor een stabiele inkomstenstroom.
Stabiele Nederlandse economieBeleggen in de AEX betekent investeren in de solide Nederlandse economie, die historisch gezien stabiel is.
Internationaal georiënteerde bedrijvenVeel AEX-bedrijven zijn internationaal actief, wat risicospreiding biedt en groeipotentieel vergroot.
Overvloed aan informatieEr is continu nieuws, cijfers en data beschikbaar voor AEX-bedrijven, wat onderzoek en analyse vergemakkelijkt.
Lokale en internationale exposureJe krijgt blootstelling aan zowel de Nederlandse als de internationale markten via AEX-bedrijven.
DiversificatieDe AEX-index omvat 25 verschillende bedrijven, waardoor je risico’s spreidt over verschillende sectoren.
Liquide marktDe AEX is een liquide markt, wat betekent dat het gemakkelijk is om aandelen te kopen en verkopen.

Nadelen van beleggen in de AEX

NadelenUitleg
VolatiliteitDe AEX kan soms aanzienlijke prijsschommelingen vertonen, wat risico’s met zich meebrengt voor beleggers.
Gevoeligheid voor economische cycliDe prestaties van de AEX kunnen sterk worden beïnvloed door economische ups en downs.
ValutarisicoAls je belegt in internationale bedrijven in de AEX, ben je blootgesteld aan valutaschommelingen.
Concurrentie met andere marktenNederlandse beleggers hebben keuzes uit andere nationale en internationale markten, wat het moeilijker kan maken om te beslissen waarin te investeren.
Rendementen niet gegarandeerdBeleggen in de AEX brengt geen gegarandeerde rendementen met zich mee en er is altijd een risico op verlies van kapitaal.
Kosten en commissiesBeleggen gaat vaak gepaard met kosten, zoals transactiekosten en beheervergoedingen voor fondsen.
Beperkte sectordiversificatieHoewel de AEX 25 bedrijven omvat, kan het gebrek aan diversificatie over sectoren een nadeel zijn.
Politieke en geopolitieke risico’sGebeurtenissen in de politiek en geopolitieke spanningen kunnen de AEX beïnvloeden.
Verlies van kapitaalEr is altijd een risico dat je belegd kapitaal kunt verliezen, vooral als de marktomstandigheden slecht zijn.

Historische rendementen van de AEX

De AEX heeft het in het verleden erg goed gedaan. Hieronder staan de historische koersen en wat dit je cumulatief had opgeleverd als je sinds 1983 belegd had in deze index.

DatumKoersJaarrendementCumulatief
03-01-198345,380%0%
31-12-198373,2161%61%
31-12-198485,7517%89%
31-12-1985121,5042%168%
31-12-1986114,69-6%153%
31-12-198777,87-32%72%
31-12-1988117,6851%159%
31-12-1989136,5916%201%
31-12-1990104,01-24%129%
31-12-1991125,7221%177%
31-12-1992129,713%186%
31-12-1993187,9945%314%
31-12-1994188,080%314%
31-12-1995220,2417%385%
31-12-1996294,1634%548%
31-12-1997414,6141%814%
31-12-1998538,3630%1086%
31-12-1999671,4125%1380%
31-12-2000637,60-5%1305%
31-12-2001506,78-21%1017%
31-12-2002322,73-36%611%
31-12-2003337,655%644%
31-12-2004348,083%667%
31-12-2005436,7825%862%
31-12-2006495,3413%992%
31-12-2007515,774%1037%
31-12-2008245,94-52%442%
31-12-2009335,3336%639%
31-12-2010354,576%681%
31-12-2011312,47-12%589%
31-12-2012342,7110%655%
31-12-2013401,7917%785%
31-12-2014424,476%835%
31-12-2015441,824%874%
31-12-2016483,179%965%
31-12-2017544,5813%1101%
31-12-2018487,88-10%975%
31-12-2019604,5824%1232%
31-12-2020624,613%1276%
31-12-2021797,9328%1658%
31-12-2022689,01-14%1431%

Hoe beleg je in de AEX?

Je kunt in de AEX beleggen door middel van een ETF. Elke ETF heeft verschillende kosten en variaties. Zo betaalt de ene ETF dividend uit, waar de andere het herinvesteert. De ene ETF maakt gebruik van securities lending en de andere niet. Volgens DEGIRO zijn dit de 5 meest verhandelde AEX ETF’s. Onderstaande ETF’s zijn op het eerste gezicht redelijk hetzelfde. Onderzoek ze en kijk welke het beste past bij jouw doel.

ETF-naamISINKostenratio (TER)DividendStructuur
iShares AEX UCITS ETF EUR (Acc)IE00BMTX2B820,30%AccumulerendFysiek
iShares AEX UCITS ETF EUR (Dist)IE00B0M62Y330,30%DistribuerendFysiek
VanEck AEX UCITS ETFNL00092727490,30%DistribuerendFysiek
SPDR AEX ETFIE00BKWQ0B600,30%DistribuerendFysiek
SPDR AEX ETFFR00000018930,30%DistribuerendFysiek

De weging van de AEX ETF

We pakken de bovenste ETF (IE00BMTX2B82) erbij om naar de weging te kijken. Onderling kan de weging tussen de verschillende fondsen namelijk verschillen. Vaak scheelt dit niet veel.

NaamSectorWeging (%)
SHELL PLCEnergie15,99
ASML HOLDING NVIT15,48
UNILEVER PLCBasis-consumentengoederen14,54
RELX PLCIndustrie7,52
ING GROEP NVFinanciële waarden6,07
PROSUS NVLuxe-consumentengoederen5,72
KONINKLIJKE AHOLD DELHAIZE NVBasis-consumentengoederen3,79
WOLTERS KLUWER NVIndustrie3,60
ADYEN NVFinanciële waarden2,92
HEINEKEN NVBasis-consumentengoederen2,89
ASM INTERNATIONAL NVIT2,63
KONINKLIJKE PHILIPS NVGezondheidszorg2,28
UNIVERSAL MUSIC GROUP NVCommunicatie2,07
DSM FIRMENICH AGMaterialen1,83
AKZO NOBEL NVMaterialen1,63
ARCELORMITTAL SAMaterialen1,51
KONINKLIJKE KPN NVCommunicatie1,30
BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES NVIT1,10
EXOR NVFinanciële waarden0,99
AEGON NVFinanciële waarden0,99
NN GROUP NVFinanciële waarden0,99

Qua sectoren is de verdeling als volgt:

CategorieënFondsen
Basis-consumentengoederen21,22
IT19,20
Energie15,99
Financiële waarden13,36
Industrie12,78
Luxe-consumentengoederen5,72
Materialen4,97
Communicatie3,37
Gezondheidszorg2,28
Liquide middelen en/of derivaten1,10

Conclusie

De AEX (Amsterdam Exchange Index) is een cruciale indicator voor de Nederlandse economie en de beleggingsmarkt. Deze index bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven in Nederland. Dat betekent dat het uitsluitend ‘large caps’ omvat. Large caps zijn bedrijven met een aanzienlijke marktwaarde. De AEX wordt tweemaal per jaar herzien, in maart en september.

Belangrijk om te begrijpen is dat de AEX fungeert als een soort gemiddelde van deze 25 bedrijven, waarbij de weging van elk bedrijf wordt bepaald door zijn marktwaarde. Dit betekent dat grotere bedrijven meer invloed hebben op de index dan kleinere. De index biedt beleggers en analisten waardevolle inzichten in de prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt en weerspiegelt veranderingen in de prijzen van de opgenomen aandelen.

Hoewel beleggen in de AEX voordelen met zich meebrengt, zoals diversificatie, stabiele dividenduitkeringen en toegang tot zowel de Nederlandse als internationale markten, zijn er ook risico’s. Risico’s als volatiliteit en gevoeligheid voor economische schommelingen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en de juiste ETF te kiezen op basis van jouw beleggingsdoelen.

Lees ook: Beste Small Cap ETF – Top 10 smallcap ETF’s

Beleggen in de AEX met FXFlat

Veelgestelde vragen

Waar staat de AEX voor?

De AEX staat voor “Amsterdam Exchange Index.”

Welke bedrijven zitten in de AEX?

De AEX-index bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven in Nederland. Enkele van deze bedrijven zijn Shell, ASML, Unilever, en ING Groep.

Wat is de hoogste stand AEX ooit?

De hoogste stand ooit van de AEX was 827,57 punten, bereikt op 17 november 2021.

Hoe heette AEX vroeger?

De AEX stond vroeger bekend als de “EOE-index” en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1983.

Wat kost een aandeel AEX?

Er is geen specifiek aandeel dat “AEX” heet. De AEX is een index die de prestaties van een groep aandelen vertegenwoordigt. Beleggers kunnen individuele aandelen van de bedrijven in de AEX kopen.

Kun je AEX kopen?

Je kunt geen AEX zelf kopen, maar je kunt wel in aandelen van de bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index investeren, bijvoorbeeld door middel van ETF’s (Exchange Traded Funds) of door direct aandelen van deze bedrijven te kopen via een beleggingsplatform.

Bronnen

https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/314962/ishares-aex-ucits-etf: iShares AEX UCITS ETF EUR (Acc) IE00BMTX2B82

https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251712/ishares-aex-ucits-etf: iShares AEX UCITS ETF EUR (Dist) IE00B0M62Y33

https://www.vaneck.com/nl/en/investments/aex-etf/overview/: VanEck AEX UCITS ETF NL0009272749

https://live.euronext.com/en/product/equities/IE00BKWQ0B60-XAMS/market-information: SPDR AEX ETF IE00BKWQ0B60

https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=FR0000001893: SPDR AEX ETF FR0000001893

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *