AEX Samenstelling

AEX samenstelling – Welke bedrijven zitten in de AEX?

Wat is de samenstelling van de AEX? De AEX (Amsterdam Exchange Index) is de Nederlandse aandelenindex. Deze index bevat een selectie van de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse aandelen. De aandelen worden verhandeld op de Euronext Amsterdam en de samenstelling kan ieder jaar verschillen. Op dit moment is de samenstelling van de AEX als volgt:

AEX Samenstelling

BEDRIJFISINSYMBOOL
ABN AMRO BANK N.V.NL0011540547ABN
ADYENNL0012969182ADYEN
AEGONNL0000303709AGN
AKZO NOBELNL0013267909AKZA
ARCELORMITTAL SALU1598757687MT
ASM INTERNATIONALNL0000334118ASM
ASML HOLDINGNL0010273215ASML
ASR NEDERLANDNL0011872643ASRNL
BE SEMICONDUCTORNL0012866412BESI
DSM FIRMENICH AGCH1216478797DSFIR
EXOR NVNL0012059018EXO
HEINEKENNL0000009165HEIA
IMCDNL0010801007IMCD
ING GROEP N.V.NL0011821202INGA
PHILIPS KONNL0000009538PHIA
AHOLD DELNL0011794037AD
KPN KONNL0000009082KPN
NN GROUPNL0010773842NN
PROSUSNL0013654783PRX
RANDSTAD NVNL0000379121RAND
RELXGB00B2B0DG97REN
SHELL PLCGB00BP6MXD84SHELL
UNILEVERGB00B10RZP78UNA
UMGNL0015000IY2UMG
WOLTERS KLUWERNL0000395903WKL

Wat is de AEX?

De AEX is de belangrijkste aandelenindex van Nederland. Deze index vertegenwoordigt de prestaties van de 25 meest verhandelde en grootste Nederlandse bedrijven die genoteerd zijn aan Euronext Amsterdam. Dat is de Nederlandse effectenbeurs. Daarnaast fungeert de Amsterdam Exchange Index als een graadmeter voor de algemene gezondheid en prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt.

De AEX herziet regelmatig de samenstelling van bedrijven. Dit betekent dat de AEX de meest prominente bedrijven in Nederland vertegenwoordigt.

Beleggers en analisten gebruiken de AEX als een belangrijke indicator om de trends in de Nederlandse financiële markten te volgen. Het is ook een referentiepunt voor beleggingsbeslissingen en een manier om de prestaties van individuele aandelen te vergelijken met de bredere markt.

Lees ook: Wat is de AEX? AEX index uitleg

Samenstelling van de AEX

De AEX stelt de bedrijven samen op basis van marktkapitalisatie. Dit is een duur woord voor de beurswaarde van een bedrijf. Dit is slechts één criteria om als bedrijf deel te mogen nemen in de AEX. Hieronder de criteria voor jou op een rij.

1. Marktkapitalisatie: De AEX-index bestaat uit de 25 meest verhandelde en waardevolle Nederlandse bedrijven die genoteerd zijn aan Euronext Amsterdam. De selectie gebeurt op basis van marktkapitalisatie. Bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie komen in aanmerking voor opname in de AEX.

2. Handelsvolume: Naast marktkapitalisatie kijkt de AEX ook naar het handelsvolume van de aandelen. Bedrijven met een hoog handelsvolume hebben een grotere kans om in de AEX te worden opgenomen. Handelsvolume geeft namelijk aan dat hun aandelen regelmatig worden verhandeld.

3. Sectorvertegenwoordiging. De AEX streeft naar vertegenwoordiging van verschillende sectoren, om de diversiteit van de index te waarborgen. Dit betekent dat er bedrijven uit diverse economische sectoren worden opgenomen. Denk hierbij aan technologie, energie, financiële dienstverlening, enzovoort.

4. Periodieke herziening: De AEX herziet regelmatig de samenstelling, meestal vier keer per jaar. Dit gebeurt in maart, juni, september en december. Tijdens deze herzieningen kunnen ze bedrijven toevoegen of verwijderen. Dit is afhankelijk van hoe ze presteren en of ze nog steeds aan de criteria voldoen.

5. Vervanging: Wanneer een bedrijf uit de AEX wordt verwijderd, wordt het vaak vervangen door een ander bedrijf dat voldoet aan de selectiecriteria. Deze vervanging gebeurt om de index actueel te houden en ervoor te zorgen dat het de meest relevante en invloedrijke Nederlandse bedrijven weerspiegelt.

FXFlat review broker

De huidige samenstelling van de AEX

De samenstelling van de AEX wijzigt dus voortdurend. De weging per bedrijf is daarom jaar op jaar verschillend. Op moment van schrijven is onderstaande samenstelling van de AEX van toepassing.

AandeelTickercodeWeging
ShellSHELL15,8%
ASMLASML15,1%
UnileverUNA14,7%
RELXRELX7,4%
INGINGA6,2%
ProsusPRX5,8%
Ahold DelhaizeAD3,9%
Wolters KluwerWKL3,6%
ADYENADYEN3,4%
HeinekenHEIA2,95%
ASMI InternationalASM2,5%
PhilipsPHIA2,3%
Universal Music GroupUMG2,2%
DSMDSM1,8%
Akzo NobelAKZA1,7%
ArcelorMittalMT1,5%
KPNKPN1,3%
BE Semiconductor IndustriesBESI1%
AegonAGN1%
NN GroupNN0,96%
IMCDIMCD0,90%
ASR NederlandASRNL0,8%
RandstadRAND0,73%
ABN AmroABN0,66%

Wat gebeurt er met bedrijven die verdwijnen uit de AEX?

Wanneer bedrijven uit de AEX verdwijnen, kan dit verschillende gevolgen hebben voor zowel die bedrijven als de index zelf. Hier is wat er meestal gebeurt met bedrijven die uit de AEX-index worden verwijderd:

1. Verwijdering uit de Index: Het eerste en meest voor de hand liggende gevolg is dat het betreffende bedrijf niet langer deel uitmaakt van de AEX-index. Het wordt van de lijst van 25 bedrijven verwijderd en vervangen door een ander bedrijf dat voldoet aan de selectiecriteria.

2. Minder Aandacht: Wanneer een bedrijf uit de AEX wordt verwijderd, kan dit leiden tot minder aandacht van beleggers en analisten. Daarnaast dienen de indices die de AEX volgen het bedrijf te verkopen. Dit zorgt voor verkoopdruk wat de aandelenprijs vaak niet ten goede komt.

3. Mogelijke Koersdruk: Het nieuws van verwijdering uit de AEX kan soms leiden tot koersdruk op de aandelen van het betrokken bedrijf, omdat beleggers hun posities heroverwegen. Dit kan de koers van de aandelen beïnvloeden. Dit gaan bovenop de verkoopdruk die de verwijdering uit de indices met zich meebrengt.

4. Andere Indexen: Bedrijven die uit de AEX worden verwijderd, kunnen nog steeds worden opgenomen in andere indexen, afhankelijk van hun prestaties en marktkapitalisatie. Ze blijven dus mogelijk relevant voor beleggers die andere indexen volgen.

De AEX is namelijk niet de enige index van de Nederlandse beurs. De belangrijkste zijn:

 • De AEX: Bedrijven 1-25
 • De AMX: bedrijven 26-50
 • De AScX Index: bedrijven 51-75

Waarom beleggen in de AEX?

Beleggen in de AEX kan aantrekkelijk zijn om verschillende redenen. Vaak is de AEX de eerste plek waar Nederlandse (beginnende) beleggers gaan kijken. Dit is geen gekke gedachte, deze bedrijven zijn doorgaans bekender dan buitenlandse bedrijven. Hieronder een aantal redenen om te beleggen in de AEX.

1. Diversificatie: De AEX bestaat uit 25 verschillende Nederlandse bedrijven uit verschillende sectoren. Sectoren zoals technologie, energie, financiële dienstverlening en meer. Hierdoor biedt beleggen in de AEX een vorm van diversificatie. Doordat je in één investering blootstelling krijgt aan een breed scala aan bedrijven en sectoren. Dit kan het risico spreiden.

2. Bekendheid en Betrouwbaarheid: De AEX is de belangrijkste aandelenindex van Nederland en heeft een lange geschiedenis van betrouwbaarheid. Het is een bekende benchmark voor de Nederlandse aandelenmarkt en wordt gevolgd door veel beleggers en institutionele investeerders.

3. Liquiditeit: De AEX omvat aandelen van grote, liquide bedrijven. Dit betekent dat de aandelen in de index doorgaans gemakkelijk verhandelbaar zijn. Dat stelt beleggers in staat om snel te kopen of verkopen als dat nodig is.

4. Dividendrendement: Veel van de bedrijven in de AEX betalen regelmatig dividend aan hun aandeelhouders. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten uit hun beleggingen.

5. Beter onderzoek: Doordat je beter bekend bent met deze Nederlandse bedrijven is onderzoek doen makkelijker. Je hebt waarschijnlijk al een beter beeld van de businessmodellen van deze bedrijven. Dit geeft je een voordeel ten opzichte van buitenlandse bedrijven en aandelen.

Populariteit van de AEX index

De populariteit van de AEX index is minder dan die van bijvoorbeeld een S&P 500. Reden hiervoor is hoofdzakelijk het gebrek aan spreiding. Bij de S&P 500 beleg je in maar liefst 500 verschillende bedrijven. Bij de AEX index zijn dit slechts 25. Daarnaast telt de top 3 aanzienlijk mee. Deze tellen alle 3 rond de 15% van de gehele index. Samen bijna de helft van de gehele index.

Toch zie je onder de Nederlanders een redelijke populariteit als het om de AEX gaat. Blijkbaar beleggen mensen liever in bedrijven dichter bij huis. De bekendheid en betrouwbaarheid van de AEX spelen hierbij een grote rol.

Dat de index voornamelijk bestaat uit de top 3 is niet nieuw. De bedrijven in de top 3 echter wel. Voor de kredietcrisis waren het voornamelijk de financiële instellingen die aan de top stonden. Die hebben tijdens deze crisis aardig geleden en ruimte moeten maken voor de nieuwe top.

Los van deze zaken is er veel volume in de Nederlandse markt. Zo wordt er genoeg gehandeld en belegd in deze aandelen. Dit kan met een broker zoals FXFlat.

Lees ook: AEX Index Koers Grafiek 5, 10, 20 & 30 jaar

De bedrijven in de AEX

Hieronder een korte uitleg van welke bedrijven er in de AEX zijn samen gesteld. Het is interessant om te zien hoe de samenstelling van de AEX in de loop der jaren is veranderd en hoe deze bedrijven bijdragen aan de huidige status van de index.

Shell

Shell is een van ’s werelds grootste en meest bekende energiebedrijven. Het heeft zijn oorsprong in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en is actief in alle aspecten van de energie-industrie. Waaronder olie- en gasexploratie, raffinage, productie van petrochemische producten en de verkoop van brandstoffen en smeermiddelen.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw, is Shell uitgegroeid tot een mondiaal opererend bedrijf met activiteiten in meer dan 70 landen. Het bedrijf staat bekend om zijn opvallende schelpvormige logo en is een van de meest herkenbare merken ter wereld.

Shell speelt een cruciale rol in de energietransitie, waarbij het streeft naar een meer duurzame energieproductie. Het investeert in hernieuwbare energiebronnen. Naast zijn betrokkenheid bij de energieproductie, is Shell ook actief in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën om de efficiëntie en duurzaamheid van energieproductie te verbeteren.

Over de jaren heen heeft Shell een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse economie en blijft het een belangrijk bedrijf in de wereldwijde energiesector.

ASML

ASML is een vooraanstaand Nederlands technologiebedrijf dat wereldwijd erkend wordt als een pionier op het gebied van lithografie. Lithografie is een cruciaal proces in de halfgeleiderindustrie, waarbij patronen op siliciumwafers worden aangebracht om microchips te produceren.

Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland. ASML speelt een vitale rol in de productie van geavanceerde halfgeleiders die worden gebruikt in een breed scala van elektronische apparaten. Van smartphones tot computers en zelfs auto’s.

ASML ontwikkelt en produceert geavanceerde machines en systemen voor lithografie. Machines zoals de zogenaamde “extreme ultraviolet” (EUV) lithografiesystemen, die in staat zijn om zeer kleine en complexe patronen op halfgeleiderwafers te produceren.

Het succes van ASML is van groot belang voor de technologische vooruitgang en economische groei. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd is er grote vraag naar deze machines. Het bedrijf werkt nauw samen met toonaangevende halfgeleiderfabrikanten en draagt bij aan de ontwikkeling van steeds krachtigere en geavanceerdere elektronische apparaten.

Unilever

Unilever is een internationaal bekend Nederlands-Brits bedrijf dat zich specialiseert in consumentengoederen. Het heeft een lange geschiedenis en is wereldwijd actief. Unilever staat bekend om een breed scala aan merken in categorieën zoals voedsel, dranken, schoonheids- en verzorgingsproducten, huishoudelijke producten en meer.

Het bedrijf is verantwoordelijk voor enkele van ’s werelds meest herkenbare merken, waaronder Dove, Knorr, Magnum, Lipton, Omo, Rexona en Ben & Jerry’s. Deze merken zijn te vinden in huishoudens over de hele wereld en worden gewaardeerd om hun kwaliteit en innovatie.

Een belangrijk aspect van Unilever is hun toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd aan ambitieuze doelstellingen.

Unilever is niet alleen een bekend en gerespecteerd bedrijf, maar het heeft ook een grote invloed op de consumentengoederensector wereldwijd. Het is een cruciale speler op de internationale markt en speelt een leidende rol in het voldoen aan de behoeften van consumenten.

RELX

RELX is een internationaal opererend bedrijf met wortels in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het is gespecialiseerd in het aanbieden van informatie-analyse en besluitvormingsinstrumenten aan professionals in verschillende sectoren. RELX bedient klanten in onder andere wetenschappelijke, juridische, medische, en zakelijke markten.

Dit bedrijf is wereldwijd bekend vanwege zijn uitgebreide portefeuille van digitale diensten en publicaties. Deze helpen professionals bij het verkrijgen van inzicht, het nemen van beslissingen en het oplossen van complexe vraagstukken. Enkele van de bekendste merken van RELX zijn Elsevier, LexisNexis, en Mendeley.

Hun toewijding aan het leveren van nauwkeurige en betrouwbare informatie is wat RELX onderscheidt van de concurrentie. Ondersteund door geavanceerde technologie en expertise. Hierdoor spelen ze een essentiële rol in de informatiemarkt en dragen ze bij aan de groei en efficiëntie van de industrieën die ze bedienen.

ING

ING is een wereldwijd opererende bank en een toonaangevende speler in de financiële dienstverlening. Deze bank biedt een breed scala aan bank- en financiële producten en diensten aan particuliere klanten, bedrijven en institutionele investeerders.

De bank heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn sterke klantgerichtheid en innovatieve benadering van bankieren. ING heeft klanten over de hele wereld en opereert in verschillende markten. Waaronder retailbanking, zakelijk bankieren, vermogensbeheer en meer.

Een van de opvallende kenmerken van ING is zijn inzet voor digitalisering en technologische vooruitgang. Het heeft geïnvesteerd in moderne bankieren en digitale oplossingen om klanten een naadloze en gemakkelijke bankervaring te bieden.

Samenstelling AEX bedrijven

Prosus

Prosus is een Nederlands technologiebedrijf dat zich vooral richt op investeringen in techbedrijven over de hele wereld. Het bedrijf is deel van Naspers, een Zuid-Afrikaanse onderneming.

Prosus is betrokken bij een breed scala aan technologische bedrijven. Van e-commerce en online betalingen tot maaltijdbezorging en educatieve platforms. Ze hebben belangen in wereldwijd bekende bedrijven zoals Tencent, Delivery Hero en PayU.

Prosus opereert op wereldschaal en is actief in verschillende sectoren van de techindustrie. Hun investeringen hebben een aanzienlijke impact op de wereldwijde techmarkt en dragen bij aan innovatie en groei in de sector.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is een vooraanstaand Nederlands-Belgisch detailhandelsconcern dat actief is in diverse landen over de hele wereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in de exploitatie van supermarkten en supermarktketens. Het is bekend onder verschillende merknamen. Albert Heijn in Nederland, Delhaize in België en verschillende andere merken in de Verenigde Staten en andere landen.

Ahold Delhaize staat bekend om zijn focus op het leveren van kwaliteitsproducten aan consumenten, variërend van verse voedingsmiddelen tot dagelijkse benodigdheden. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in de detailhandelssector en biedt klanten een breed aanbod aan producten en diensten, zowel in fysieke winkels als online.

Ze streven ernaar om hun bedrijfsvoering milieuvriendelijker te maken en bij te dragen aan sociale verantwoordelijkheid in de gemeenschappen waarin ze actief zijn.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer is gespecialiseerd in informatiediensten en oplossingen voor professionals in diverse sectoren. Het bedrijf levert gespecialiseerde content, software en technologie om professionals te ondersteunen. Ondersteuning bij het nemen van beslissingen, naleving van regelgeving en het bevorderen van efficiëntie.

Wolters Kluwer zit in verschillende industrieën. De gezondheidszorg, juridische sector, financiële dienstverlening, belastingen en boekhouding bijvoorbeeld. Ze bieden professionals toegang tot up-to-date informatie, analyses en tools om hun werk effectiever te kunnen uitvoeren.

Het bedrijf heeft een sterke internationale aanwezigheid en bedient klanten over de hele wereld. Wolters Kluwer staat bekend om zijn inzet voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in de informatie die ze verstrekken. Dit is essentieel voor de besluitvorming in complexe en gereguleerde sectoren.

ADYEN

Adyen is een Nederlands technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in betalingsverwerking. Het biedt een geavanceerd platform voor online en point-of-sale betalingen. Hierdoor kunnen bedrijven over de hele wereld veilig en efficiënt betalingen accepteren en verwerken.

Wat Adyen bijzonder maakt, is dat het een alles-in-één betalingsoplossing biedt. Het stelt bedrijven in staat om creditcardbetalingen, online bankoverschrijvingen, e-wallets en andere betaalmethoden van klanten te accepteren via één integratie. Dit vereenvoudigt het betalingsproces en verbetert de winkelervaring voor zowel bedrijven als klanten.

Adyen bedient een breed scala aan sectoren, waaronder e-commerce, retail, reizen, technologie en meer. Het heeft een sterke internationale aanwezigheid en ondersteunt betalingen in verschillende valuta’s en regio’s.

Heineken

Heineken is een wereldberoemd Nederlands biermerk en brouwerijconcern. Het staat bekend om zijn hoogwaardige bierproducten en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Heineken brouwt een verscheidenheid aan bieren, waaronder het iconische Heineken-pilsener, dat wereldwijd wordt herkend en gewaardeerd.

Dit biermerk is niet alleen bekend om zijn kwaliteit, maar ook om zijn internationale aanwezigheid. Heineken is beschikbaar in meer dan 190 landen en heeft een sterke wereldwijde distributie. Het bedrijf heeft zich toegewijd aan innovatie en heeft verschillende smaakvolle variëteiten en bierervaringen ontwikkeld om aan de wensen van consumenten te voldoen.

Heineken heeft ook aandacht voor duurzaamheid en verantwoordelijkheid in de bierindustrie. Ze streven naar milieuvriendelijke productieprocessen en zetten zich in voor verantwoorde alcoholconsumptie.

ASMI International

ASMI International, voluit ASM International NV, is een vooraanstaand Nederlands technologiebedrijf dat zich richt op de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en leveren van geavanceerde apparatuur en systemen die worden gebruikt in de productie van microchips en halfgeleiders.

Wat ASMI International onderscheidt, is hun focus op zogenaamde “Atomic Layer Deposition” (ALD) en “Atomic Layer Etching” (ALE) technologieën. Deze technieken stellen halfgeleiderfabrikanten in staat om zeer dunne en nauwkeurige lagen materiaal op halfgeleiderwafers aan te brengen en te verwijderen, wat essentieel is voor de productie van geavanceerde chips.

ASMI International bedient klanten over de hele wereld, met name in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf levert geavanceerde oplossingen om de productie van halfgeleiders te verbeteren en te versnellen. Ze spelen een cruciale rol in de technologische vooruitgang van de halfgeleidersector.

Philips

Philips is een wereldberoemd Nederlands technologiebedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve oplossingen op het gebied van gezondheidstechnologie. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw en heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde marktleider in gezondheidstechnologie.

Een van de belangrijkste aandachtsgebieden van Philips is de ontwikkeling van medische apparatuur en technologieën voor zowel professionals in de gezondheidszorg als consumenten. Ze bieden een breed scala aan producten. Variërend van medische beeldvormingssystemen en monitoringapparatuur tot huishoudelijke gezondheidsproducten zoals tandenborstels en luchtzuiveraars.

Ze streven ernaar om technologie te ontwikkelen die de gezondheid van mensen wereldwijd kan verbeteren en de medische diagnostiek en behandeling kan ondersteunen.

Philips is een bedrijf dat wereldwijd wordt gerespecteerd en vertrouwd. Het heeft een sterke reputatie op het gebied van gezondheidstechnologie en draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld. Ondanks de tegenslagen zoals met de apneu apparaten.

Universal Music Group

Universal Music Group is een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke platenmaatschappijen. Het bedrijf is gespecialiseerd in muziekproductie, muziekdistributie en muziekuitgave. Daarnaast heeft het een indrukwekkend portfolio van muzieklabels onder zijn hoede. Universal Music Group vertegenwoordigt veel artiesten en muziekgenres, van pop en rock tot hiphop, elektronische muziek.

Universal Music Group heeft wereldwijd bereik en impact in de muziekindustrie. Het bedrijf werkt samen met artiesten en ondersteunt deze bij het creëren, opnemen en distribueren van muziek over de hele wereld. Het heeft een rijke geschiedenis en heeft bijgedragen aan het succes van veel beroemde artiesten. Denk hierbij aan Eminem, Lady Gaga, U2 en Mariah Carey.

Universal Music Group is betrokken bij alle aspecten van de muziekindustrie. Van het ontdekken van nieuw talent tot het distribueren van muziek via verschillende platforms en kanalen. Ze spelen een essentiële rol in het vormgeven van de muzikale landschap wereldwijd.

DSM

DSM is een vooraanstaand Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen en produceren van innovatieve oplossingen en materialen die de kwaliteit van leven van mensen wereldwijd kunnen verbeteren.

DSM heeft verschillende zakelijke takken. Waaronder voeding, gezondheid, materialen en duurzaamheid. Ze zijn betrokken bij de productie van een breed aanbod aan producten. Van voedingssupplementen en vitamines tot hoogwaardige materialen voor industrieel gebruik.

Het bedrijf streeft naar het ontwikkelen van producten en oplossingen die milieuvriendelijk zijn en bijdragen aan een gezondere planeet.

DSM heeft een sterke internationale aanwezigheid en werkt samen met klanten en partners over de hele wereld om innovatieve oplossingen te leveren. Ze spelen een belangrijke rol in de sectoren waarin ze actief zijn en dragen bij aan gezondheid, voeding en duurzaamheid op mondiaal niveau.

Akzo Nobel

AkzoNobel is een wereldwijd bedrijf dat gespecialiseerd is in verven, coatings en chemische producten. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een van ’s werelds grootste producenten van verf en coatings.

AkzoNobel staat bekend om zijn brede scala aan producten die worden gebruikt in verschillende sectoren. Sectoren waaronder de bouw, de auto-industrie, de luchtvaart en de maritieme sector. Ze produceren verven en coatings voor alles, van huizen en auto’s tot vliegtuigen en schepen.

Wat AkzoNobel bijzonder maakt, is hun toewijding aan innovatie en duurzaamheid. Ze streven naar de ontwikkeling van milieuvriendelijke coatings en verven en zetten zich in voor het verminderen van de milieu-impact van hun producten.

AkzoNobel heeft een sterke internationale aanwezigheid en bedient klanten over de hele wereld. Ze spelen een cruciale rol in het beschermen en verfraaien van oppervlakken en dragen bij aan esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid in diverse sectoren.

ArcelorMittal

ArcelorMittal is een wereldwijde staal- en mijnbouwonderneming met Nederlandse oorsprong. Het is een van ’s werelds grootste staalproducenten en levert hoogwaardige staalproducten voor verschillende sectoren. Onder andere de bouw, de auto-industrie, de infrastructuur en meer.

Dit bedrijf staat bekend om zijn geïntegreerde aanpak. Ze zijn hierbij betrokken bij elke fase van de staalproductie. Van de winning van grondstoffen zoals ijzererts en kolen tot het vervaardigen van afgewerkte staalproducten. Ze produceren een breed aanbod aan staalproducten. Constructiestaal tot speciale legeringen.

Wat ArcelorMittal onderscheidt, is hun wereldwijde bereik en omvang. Ze hebben activiteiten en faciliteiten in veel landen over de hele wereld. Dit maakt hen een belangrijke speler in de internationale staalindustrie.

ArcelorMittal is ook toegewijd aan duurzaamheid en milieubescherming. Ze streven naar het verminderen van de milieu-impact van hun productieprocessen en het bevorderen van milieuvriendelijke technologieën in de staalindustrie.

KPN

KPN is een telecombedrijf dat zich richt op communicatie- en IT-diensten. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis en is een van de grootste spelers in de Nederlandse telecommunicatiemarkt.

KPN biedt een breed scala aan diensten, waaronder mobiele telefonie, vaste telefonie, internet en televisie. Ze leveren ook zakelijke communicatieoplossingen aan bedrijven en overheidsinstanties.

Het bedrijf is een van de belangrijkste communicatie-infrastructuurproviders in Nederland. Ze beheren een uitgebreid netwerk van glasvezel- en mobiele netwerken en spelen een cruciale rol in het mogelijk maken van moderne communicatie in Nederland.

KPN heeft een sterke focus op innovatie en investeert in nieuwe technologieën om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van klanten. Ze zijn betrokken bij het creëren van connectiviteit en het mogelijk maken van digitale transformatie in Nederland.

BE Semiconductor Industries

BE Semiconductor Industries, afgekort als BESI, is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in geavanceerde assemblage- en verpakkingsapparatuur voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf levert oplossingen die essentieel zijn voor het verbinden en beschermen van halfgeleiderchips. Dat is een cruciale stap in de productie van elektronische apparaten en technologieën.

Wat BESI bijzonder maakt, is hun expertise op het gebied van geavanceerde verpakkings- en assemblagetechnologieën. Ze bieden innovatieve machines en systemen die het mogelijk maken om kleine, krachtige halfgeleiders te produceren die in een breed scala van elektronische toepassingen worden gebruikt.

BESI bedient klanten over de hele wereld en speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van technologische vooruitgang en innovatie in elektronica.

Aegon

Aegon is een gerenommeerde Nederlandse financiële dienstverlener en verzekeraar. Dit bedrijf heeft een lange geschiedenis en is een belangrijke speler in de wereld van verzekeringen, pensioenen en financiële planning.

Het bedrijf heeft een breed aanbod aan financiële producten en diensten. Diensten waaronder levensverzekeringen, pensioenplanning, beleggingsmogelijkheden en meer. Ze bieden klanten op maat gemaakte oplossingen om hun financiële doelen te bereiken en zorgen voor financiële zekerheid.

Aegon bedient klanten over de hele wereld en heeft een sterke internationale aanwezigheid. Ze hebben een diepgaand begrip van financiële planning en risicobeheer. Dit maakt hen een betrouwbare partner voor mensen die hun financiële toekomst veilig willen stellen.

NN Group

NN Group, voorheen bekend als Nationale-Nederlanden, is een toonaangevende Nederlandse financiële dienstverlener met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Het bedrijf opereert op wereldwijde schaal en biedt een breed aanbod van financiële producten en diensten aan.

NN Group richt zich op verzekeringen, pensioenen, vermogensbeheer en bankdiensten. Ze bieden klanten oplossingen voor financiële zekerheid, beleggingsmogelijkheden en pensioenplanning.

Wat NN Group bijzonder maakt, is zijn focus op het creëren van waarde voor klanten en het ondersteunen van hun financiële doelen. Ze hebben een sterke toewijding aan duurzaamheid en verantwoordelijkheid in hun bedrijfsvoering.

NN Group bedient klanten over de hele wereld en heeft een sterke aanwezigheid in de financiële sector. Ze spelen een cruciale rol in het ondersteunen van financiële zekerheid en welzijn voor individuen en bedrijven.

IMCD

IMCD is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de distributie en marketing van specialistische chemicaliën en ingrediënten. Het bedrijf fungeert als een schakel tussen producenten van chemicaliën en eindgebruikers in diverse industrieën.

IMCD heeft een expertise in het begrijpen van de behoeften van klanten en het leveren van op maat gemaakte chemische oplossingen. Ze bedienen verschillende sectoren. Sectoren als de chemische industrie, voedingsmiddelen- en drankenindustrie, farmaceutische sector en meer.

Het bedrijf heeft een wereldwijde aanwezigheid en bedient klanten over de hele wereld. Ze leveren hoogwaardige chemicaliën en ingrediënten die essentieel zijn voor de productie van een hoop producten. Van medicijnen tot voedingsmiddelen en cosmetica.

ASR

ASR Nederland is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij en financiële dienstverlener. Het bedrijf biedt een breed aanbod van verzekeringen, pensioenen en andere financiële producten aan zowel particulieren als bedrijven.

Ze streven naar het creëren van waarde voor klanten en de samenleving als geheel door middel van verantwoorde investeringen en bedrijfsvoering.

ASR Nederland bedient klanten in Nederland en heeft een sterke positie in de Nederlandse verzekeringsmarkt. Ze bieden oplossingen voor risicobeheer, financiële planning en vermogensopbouw.

Randstad

Randstad is een wereldwijd bekend Nederlands uitzend- en HR-bedrijf. Het bedrijf speelt een cruciale rol in het verbinden van werkzoekenden met werkgevers en biedt diverse HR-diensten aan bedrijven van verschillende groottes.

Randstad heeft expertise in personeelszaken en arbeidsmarktanalyse. Ze helpen werkzoekenden bij het vinden van geschikte banen en ondersteunen bedrijven bij het aannemen en beheren van personeel.

Het bedrijf heeft een sterke internationale aanwezigheid en opereert in vele landen over de hele wereld. Ze begrijpen de complexiteit van de arbeidsmarkt en dragen bij aan de economische groei door mensen aan het werk te helpen en organisaties te ondersteunen bij hun personeelsbehoeften.

ABN Amro

ABN AMRO is een bekende Nederlandse bank met een lange geschiedenis en een sterke positie in de financiële sector. Het is een van de grootste en meest erkende banken in Nederland.

Wat ABN AMRO onderscheidt, is zijn brede scala aan financiële diensten voor zowel particulieren als bedrijven. Ze bieden bankieren, leningen, spaar- en beleggingsdiensten, en nog veel meer. Hun diensten zijn gericht op het ondersteunen van financiële groei en welzijn van klanten.

ABN AMRO bedient klanten in Nederland en heeft een internationale aanwezigheid met kantoren en activiteiten over de hele wereld. Ze staan bekend om hun financiële expertise en toewijding aan verantwoord bankieren.

Hoe beleg je in de AEX?

Beleggen in de AEX of in bedrijven binnen de AEX? Dat kan met behulp van de juiste broker. Verder kun je onderstaande stappen volgen.

 • 1. Onderzoek en kennis: Begin met een grondig onderzoek naar de AEX en de bedrijven die er deel van uitmaken. Begrijp de historische prestaties, de economische factoren die van invloed kunnen zijn en de actuele trends op de markt.
 • 2. Selecteer een beleggingsplatform: Om in de AEX te beleggen, heb je een beleggingsplatform nodig, zoals een online brokerage-account. Zorg ervoor dat het platform betrouwbaar is en dat het toegang biedt tot Nederlandse aandelen en indexfondsen.
 • 3. Kies je beleggingsinstrument: Je kunt op verschillende manieren in de AEX beleggen. De meest voorkomende zijn:
  • Individuele aandelen: Je kunt ervoor kiezen om specifieke aandelen van bedrijven in de AEX te kopen en te verkopen. Dit vereist gedetailleerd onderzoek en een beter begrip van individuele bedrijven.
  • ETF’s (Exchange-Traded Funds): ETF’s zijn beleggingsfondsen die de prestaties van een index, zoals de AEX, volgen. Door een AEX-ETF te kopen, krijg je een brede blootstelling aan de hele index.
 • 4. Diversificatie: Overweeg het belang van diversificatie. Het is vaak verstandig om je beleggingsportefeuille te spreiden over verschillende activaklassen en niet alleen te focussen op de AEX.

Persoonlijk maken wij gebruik van FXFlat.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

FXFlat review broker

Conclusie: AEX Samenstelling

Beleggen in de AEX biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van toonaangevende Nederlandse bedrijven. Zo lift je mee op de groei van de deze bedrijven.

Het is van cruciaal belang om een diepgaand begrip te hebben van de AEX-index. Bestudeer de individuele bedrijven die er deel van uitmaken en de diverse beleggingsinstrumenten die beschikbaar zijn. Individuele aandelen en ETF’s bijvoorbeeld, maar ook CFD’s en andere producten. Diversificatie en risicobeheer zijn ook van belang.

De huidige AEX samenstelling kun je aan het begin van dit artikel vinden. De AEX samenstelling was jaren terug anders dan nu en kan over een aantal jaar weer erg verschillend zijn ten opzichte van nu.

Het is belangrijk op te merken dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, en er zijn geen garanties voor winst.

Veelgestelde vragen

Waar bestaat de AEX uit?

De AEX bestaat uit de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen.

Welke fondsen in AEX?

Enkele van de fondsen in de AEX zijn ASML, Shell, ING Groep en Unilever.

Wat valt er onder de AEX?

Onder de AEX vallen voornamelijk grote Nederlandse bedrijven.

Hoeveel aandelen zitten er in de AEX?

Er zitten 25 aandelen in de AEX.

Is de AEX een ETF?

Nee, de AEX is geen ETF, maar een index die de prestaties van de 25 genoemde aandelen volgt. Het is wel mogelijk een ETF aan te schaffen die de AEX index volgt.

Is AEX Nederlands?

Ja, de AEX is een Nederlandse aandelenindex.

Bronnen

https://live.euronext.com/en/node/11911565?_gl=11gct5bu_ga_PMEFBR6CSFMTY5NDcxOTU4MS4xLjAuMTY5NDcxOTU4MS4wLjAuMA.._ga_WYRYLMR662*MTY5NDcxOTU2Ny4xLjEuMTY5NDcxOTU4MS4wLjAuMA..: AEX samenstelling en weging