S&P 500 uitleg

Wat is de S&P 500? S&P500 index uitleg

Wat is de S&P 500? De S&P 500 Index, ook wel bekend als de Standard & Poor’s 500 Index, is een index die de prestaties van 500 toonaangevende openbaar verhandelde bedrijven in de Verenigde Staten volgt.

Het is eigenlijk geen exacte lijst van de top 500 Amerikaanse bedrijven op basis van marktkapitalisatie. Dat komt omdat er andere criteria zijn die de index omvat. Toch wordt de S&P 500-index beschouwd als een van de beste maatstaven voor de prestaties van prominente Amerikaanse aandelen en daarmee van de algehele aandelenmarkt.

De S&P 500 (Standard & Poor’s 500) index is één van de bekendste indexen wereldwijd. Deze index volgt 500 grote en toonaangevende Amerikaanse bedrijven. Denk hierbij aan Apple, Google, Microsoft, Amazon en andere grote bedrijven.

Belangrijke punten dit artikel:

  • De S&P 500 Index omvat 500 toonaangevende Amerikaanse openbaar verhandelde bedrijven, met de nadruk op marktkapitalisatie.
  • De S&P 500 Index werd gelanceerd in 1957 door het kredietbeoordelingsbureau Standard and Poor’s.
  • De S&P is een drijvend gewogen index, wat betekent dat de marktkapitalisaties van de bedrijven in de index worden aangepast aan het aantal aandelen dat beschikbaar is voor openbare handel.
  • Vanwege zijn diepte en diversiteit wordt de S&P 500 algemeen beschouwd als een van de beste maatstaven voor grote Amerikaanse aandelen, en zelfs voor de gehele aandelenmarkt.

Wat is de S&P 500

De S&P 500 is een index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven die op de beurs worden verhandeld. Het is eigenlijk een soort scorebord dat aangeeft hoe deze bedrijven het doen in de zakenwereld. De S&P 500 is waar je moet kijken als je wilt weten welke bedrijven er aan de top staan.

Deze lijst wordt samengesteld op basis van verschillende regels. Eén van de belangrijkste regels is ‘marktkapitalisatie‘. Dit is een duur woord voor hoeveel een bedrijf waard is op de beurs. Hoe meer waarde, hoe zwaarder dat bedrijf meetelt in de lijst. Dit is niet de enige regel. Verderop behandelen we de criteria voor deelname aan deze index.

De ‘Dow Jones Industrial Avarage‘ is een andere populaire Amerikaanse index. De S&P 500 is een stuk breder gespreid dan de Dow Jones. Daarom wordt deze gebruikt als benchmark.

De S&P bestaat al sinds 1923. Toen bestond de index nog niet uit 500 bedrijven. Sinds 1957 wordt de S&P 500 gewogen aan de hand van 500 bedrijven. De échte publicatiedatum voor de S&P 500 is dus 4 maart 1957.

Lees ook: Wat is de AEX? AEX index uitleg

Beleggen in de S&P 500

Wat is een Index?

Een index is eigenlijk een soort meetlat voor de prestaties van bepaalde aandelen of de hele markt. Stel je voor dat je een groep aandelen hebt die je in de gaten wilt houden. Een index neemt een aantal van die aandelen en berekent hoe ze in totaal presteren.

Het geeft je een idee of de markt in het algemeen omhoog of omlaag gaat, gebaseerd op de bewegingen van die geselecteerde aandelen. Het is als een handige manier om te zien hoe goed of slecht bepaalde bedrijven of de hele beurs het doen, zonder dat je elk individueel aandeel hoeft te volgen.

Zo’n index kan vervolgens worden ‘gekocht’ met behulp van een Exchange Traded Fund (ETF). Dit is een fonds die wordt uitgegeven door een financiële instelling om een gemiddeld rendement van een onderliggende index te behalen. Een ETF kent verschillende vormen.

De aandelen kunnen bijvoorbeeld fysiek worden aangehouden. Daarvoor heb je een fysieke tracker nodig. Dit zorgt voor minder tracking error en meer precisie. De tegenhanger is een synthetische ETF die een index volgt met behulp van contracten en andere financiële producten. Dit kan kostenbesparend werken maar wel zorgen voor een afwijkend rendement.

Lees ook: Hoe werkt een ETF? ETF werking uitleg

Wat is Standard en Poor’s?

Standard & Poor’s, ook wel bekend als S&P, is een Amerikaans bedrijf dat financiële informatie en analyses biedt over bedrijven en investeringen. Ze zijn vooral bekend om hun indexen, zoals de S&P 500.

Standard & Poor’s beoordeelt hoe betrouwbaar een bedrijf is als het gaat om geld lenen. Ze zijn een deel van een groter bedrijf genaamd McGraw-Hill Financial. Een van de belangrijkste dingen die ze doen, is kijken hoe goed een bedrijf in staat is om zijn schulden terug te betalen. De meningen en oordelen die Standard & Poor’s geeft, worden als belangrijk gezien in de wereld van geld en zaken.

Deze ‘kredietwaardigheid‘ van een bedrijf wordt uitgedrukt in een ‘rating‘. Dit is vergelijkbaar met wat concurrent Moody’s doet. Andere bedrijfsonderdelen zijn S&P Global Market Intelligence, S&P Dow Jones Indices, Platts and CRISIL.

Wat zijn de criteria voor deelname in de S&P 500?

Er zijn 7 eisen om als bedrijf te kwalificeren voor de S&P 500 index.

Criteria voor opname in S&P 500 index
1. Amerikaans beursfonds
2. Minimale beurswaarde van $11,2 miljard
3. Minimaal 50% vrij verhandelbare aandelen (free float)
4. Financieel gezond: Positieve winst over laatste kwartaal en afgelopen vier kwartalen samen
5. Liquiditeit en normale koers: Verhouding jaarlijkse handelsomzet / marktkapitalisatie ≥ 0,30
6. Evenwichtige verhouding van sectoren binnen de index
7. Alleen “normale” bedrijfsactiviteiten; geen beleggingsfondsen of aparte holdings

Waarom beleggen in de S&P 500?

Beleggen in de S&P 500 kent vele voordelen. Door de jaren heen heeft de S&P 500 het enorm goed gedaan. Andere indices zoals wereldwijd gespreiden (bijvoorbeeld VWRL) hebben het in veel jaren afgelegd tegen de S&P 500.

Daarnaast adviseert niemand minder dan Warren Buffett de gemiddelde belegger simpelweg de S&P 500 aan te kopen. Dat komt omdat de statistieken laten zien dat de gemiddelde belegger die in losse aandelen investeert het in veel gevallen een stuk slechter doet. Waarom dan zoveel moeite doen? Het kost vrijwel geen tijd en moeite om gedegen onderzoek te doen. Dat terwijl het rendement absoluut niet mis is. Verder zijn eventuele voordelen te vinden in de tabel hieronder.

Voordelen van Beleggen in de S&P 500
Diversificatie
Potentiële Groei
Gemakkelijke Toegang
Lage Kosten
Passief Beleggen
Liquiditeit

Rendement van de S&P 500

Het rendement van de S&P 500 is gemiddeld genomen rond de 10,20% als we rekenen vanaf 1926. De S&P 500 is officieel pas gelanceerd in 1957. Van 1957 t/m nu is het gemiddelde rendement zelfs zo’n ~10,50%. In de tabel hieronder kun je zien hoe dat er op de lange termijn ongeveer uitzag. Dit zijn de gehaalde rendementen per jaar. Voor een compleet overzicht van elk rendement per jaar kun je ons artikel Gemiddeld Rendement op Aandelen in de S&P 500‘ raadplegen.

Historische-rendementen-SP500

Beleggen in de S&P 500

Zelf beleggen in de S&P 500 kan door middel van een Exchange Traded Fund (ETF). Hiervoor heb je een broker nodig en de juiste ETF.

NaamKostenDividendReplicatieISIN
iShares S&P 500 Swap UCITS ETF0,07%AccumulerendSynthetischIE00BMTX1Y45
Invesco S&P 500 UCITS ETF0,05%AccumulerendSynthetischIE00B3YCGJ38
Vanguard S&P 500 UCITS ETF0,07%DistribuerendFysiekIE00B3XXRP09
Amundi S&P 500 ESG UCITS ETF0,12%AccumulerendFysiekLU1437017863
SPDR Portfolio S&P 500 ETF0,02%DistribuerendFysiekUS78464A8541

De Amundi S&P 500 ESG UCITS ETF wijkt af in deze lijst. Deze is namelijk gefocust op duurzaamheid en bezit daardoor slechts 300 bedrijven.

Kies voor jezelf de beste variant uit. Dat hoeft niet één van deze lijst te zijn, er zijn nog tal van andere uitgevers. Verdiep je in de verschillen en beslis wat jij wel en niet wilt. Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Totale Omvang van het Fonds: Dit geeft een indicatie van de populariteit en liquiditeit van het fonds.
  • Beheerkosten: De ’total expense ratio’ (TER) bij alle ETF’s is laag. Toch kan het de moeite waard zijn om de exacte kosten te vergelijken. Zelfs kleine verschillen in kosten kunnen op lange termijn invloed hebben op je rendement. Dit komt door het compound effect.
  • Replicatie: Er zijn twee manieren waarop ETF’s de S&P 500 kunnen volgen: fysieke replicatie, waarbij de fondsen daadwerkelijk aandelen van de bedrijven kopen, en synthetische replicatie, waarbij derivaten worden gebruikt om de index te volgen.
  • Dividend type: Zoek een distribuerende ETF als je dividend wilt ontvangen. Kies de accumulerende variant wanneer je het dividend gelijk herbelegd wilt hebben.
  • Securities Lending: Dit is wanneer een fonds zijn effecten uitleent om extra opbrengsten te genereren. Hoewel dit extra inkomsten kan genereren, zijn er ook risico’s verbonden aan securities lending.

Welke bedrijven zitten er in de S&P500?

Binnen de S&P 500 bevinden zich bedrijven die genoteerd zijn aan de New York Stock Exchange of de NASDAQ.

De 500 bedrijven zijn verdeeld over 11 hoofdsectoren, die dienen als overkoepelende categorieën. Onder deze sectoren vallen IT, gezondheidszorg en duurzame consumptiegoederen op als de grootste. Elk van deze sectoren vertakt zich verder in 24 industriegroepen, 69 industrieën en 158 sub-industrieën.

Interessant is dat sinds 1988 het limiet van maximale bedrijven per sector is losgelaten. Dit heeft geleid tot een diverser landschap binnen de index. Opmerkelijk is dat de technologie sector met meer dan 25% het grootste aandeel heeft, waardoor het een sterke aanwezigheid heeft in de S&P 500.

Als we de SPDR Portfolio S&P 500 ETF erbij pakken zien we de volgende sector verdeling:

SectorGewicht
Informatietechnologie27,87%
Gezondheidszorg13,43%
Financiën12,53%
Consumentendiscretionair10,53%
Communicatiediensten8,76%
Industrieën8,47%
Consumentengoederen6,63%
Energie4,42%
Nutsbedrijven2,48%
Materialen2,45%
Vastgoed2,43%

De top 10 is op moment van schrijven als volgt:

NaamGewicht
APPLE INC7,19%
MICROSOFT CORP6,52%
AMAZON.COM INC3,24%
NVIDIA CORP3,12%
ALPHABET INC CL A2,11%
ALPHABET INC CL C1,82%
META PLATFORMS INC CLASS A1,74%
TESLA INC1,71%
BERKSHIRE HATHAWAY INC CL B1,69%
UNITEDHEALTH GROUP INC1,23%

Raadpleeg altijd de bron voor de meest recente en accurate informatie.

Wat zijn de risico’s van beleggen in de S&P 500?

De S&P 500 staat bekend als een van de veiligste indices om in te beleggen. Dit komt mede door zijn goede track-record en daarbij horende rendement. Toch zou je kunnen zeggen dat een wereldwijd gespreide ETF ‘veiliger’ is. Je belegt dan in bedrijven die ook buiten de Verenigde Staten zijn gevestigd. Door zijn grote economie beleg je dan meestal alsnog verreweg het grootste deel in de VS.

In de toekomst zou een ander land, continent of sector beter kunnen presteren. Bijvoorbeeld India of een andere opkomende markt. Toch maakt dit de S&P 500 naar onze mening niet per definitie een riskante belegging. Dit is echter geen financieel advies. Doe altijd goed zelf onderzoek of schakel een financieel adviseur in als het gaat om je geld.

Lees ook: Beste Opkomende Markten ETF – Top 8 Emerging Markets ETF’

Wanneer is de S&P 500 verhandelbaar?

De S&P 500 is verhandelbaar tijdens de geopende beursuren. De openingstijden van deze beurzen verschillen van elkaar. Zo is de Amsterdamse beurs geopend van 09:00 t/m 18:00. De Amerikaanse beurzen zijn geopend van 15:30 t/m 22:00 onze tijd. De lokale tijd in New York is dat 9:30 AM (in de ochtend) t/m 16:00 PM (in de middag).

Er zijn enkele uitzonderingen op de openingstijden van de beurs. Op speciale feestdagen zoals Goede Vrijdag, Thanksgiving, Onafhankelijksdag of Memorial Day kunnen tijden afwijken of zelfs dicht zijn. Vaak geeft je broker dit op tijd aan met behulp van een mededeling. In het geval van DEGIRO hebben ze een kalender gepubliceerd met de aangepaste tijden en dagen.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

FXFlat broker

Conclusie

De S&P 500 is een belangrijke index die de prestaties volgt van 500 toonaangevende Amerikaanse bedrijven op de beurs. Deze index is samengesteld op basis van verschillende regels, waarbij de marktkapitalisatie een centrale rol speelt.

De S&P 500 is in 1957 gelanceerd door het kredietbeoordelingsbureau Standard and Poor’s en wordt beschouwd als een van de beste maatstaven voor de prestaties van prominente Amerikaanse aandelen en de algehele aandelenmarkt. Deze index is drijvend gewogen, wat betekent dat bedrijven met hogere marktkapitalisaties meer invloed hebben op de index.

Beleggen in de S&P 500 heeft verschillende voordelen, waaronder diversificatie, potentieel voor groei, gemakkelijke toegang en lage kosten. Het gemiddelde rendement van deze index over de jaren is rond de 10,50% geweest.

Het beleggen in de S&P 500 kan worden bereikt via Exchange Traded Funds (ETF’s), die de prestaties van de index volgen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken zoals kosten, dividendbeleid en replicatiemethode.

Hoewel de S&P 500 als veilig wordt beschouwd, zijn er altijd risico’s verbonden aan beleggen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en mogelijk financieel advies in te winnen voordat je besluit te investeren.

Veelgestelde Vragen

Hoeveel kost 1 aandeel S&P 500?

De S&P 500 is eigenlijk een index en geen individueel aandeel, dus je kunt geen prijs vinden voor “1 aandeel S&P 500”. De ETF’s die de S&P 500 tracken verschillen per prijs.

Welke bedrijven zitten in de S&P 500?

De S&P 500 omvat 500 verschillende bedrijven, waaronder bekende namen zoals Apple, Microsoft, Amazon en nog vele anderen.

Is S&P 500 betrouwbaar?

Ja, de S&P 500 wordt beschouwd als een betrouwbare maatstaf voor de prestaties van prominente Amerikaanse aandelen en de algehele aandelenmarkt.

Kan je S&P 500 kopen?

Je kunt geen S&P 500 zelf kopen. Daarentegen kun je wel investeren in fondsen zoals Exchange Traded Funds (ETF’s) die de prestaties van de S&P 500 volgen.

Welke S&P 500 is het beste?

Er zijn verschillende ETF’s die de S&P 500 volgen. De “beste” keuze hangt af van factoren zoals kosten, replicatiemethode en je persoonlijke voorkeuren. Het is raadzaam om verschillende opties te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/S%26P_500: S&P500

https://nl.wikipedia.org/wiki/S%26P_Global_Ratings: Standard & Poor’s

https://www.slickcharts.com/sp500/returns: Historische data S&P 500 rendementen & Grafiek

https://www.ssga.com/us/en/intermediary/etfs/funds/spdr-portfolio-sp-500-etf-splg: SPDR Portfolio S&P 500 ETF & voorbeeld