Distribuerende ETF uitleg

Wat is een distribuerende ETF? Distribuerende tracker uitleg

Wat is een distribuerende ETF? De kans is groot dat je bij het zoeken naar de juiste ETF ‘dis’ tegenkwam in de naam van de tracker. ‘Dis‘ staat voor ‘distribuerend‘, wat aangeeft dat het fonds dividend uitkeert aan jou als belegger. Je hebt distribuerende en accumulerende ETF’s. In dit artikel leggen we je alles uit wat je over distribuerende ETF’s moet weten. Ook gaan we in op de tegenhanger van de distribuerende ETF en het verschil tussen deze twee.

Een distribuerende ETF is een type ETF dat dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders. De uitgever van het fonds heeft ervoor gekozen deze dividendstroom uit te betalen aan de aandeelhouders. Een distribuerende ETF keert het dividend uit en een accumulerende ETF herinvesteert het direct in het fonds.

Belangrijke punten in dit artikel:
Een distribuerende ETF keert regelmatig dividenden uit, terwijl een accumulerende ETF deze herinvesteert.
Distribuerende ETF’s kunnen een bron van periodieke inkomsten zijn, terwijl accumulerende ETF’s het vermogen kunnen laten groeien zonder directe uitkeringen.
Het verschil tussen beide typen ETF’s heeft invloed op de belasting, cashflow en het uiteindelijke rendement.
Bij het kiezen van een distribuerende ETF is het belangrijk om te letten op dividendrendement, kosten en diversificatie.
Platforms zoals FXFlat en DEGIRO bieden goede mogelijkheden om distribuerende ETF’s te kopen.
Zorg ervoor dat je je beleggingsdoelen en risicobereidheid overweegt bij het selecteren van een ETF.

Wat is een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) die regelmatig dividenden of rente-inkomsten uitkeert aan haar beleggers. Deze dividenden worden meestal op vaste tijdstippen, zoals maandelijks of kwartaal, uitgekeerd aan de investeerders in de ETF.

Dit in tegenstelling tot een zogenaamde accumulerende ETF, waarbij de ontvangen dividenden automatisch worden herbelegd in de ETF in plaats van te worden uitgekeerd aan de investeerders.

Met een distribuerende ETF ontvangen beleggers dus directe uitkeringen in de vorm van dividendinkomsten.

Wat is een ETF?

Wat is een ETF? We beginnen bij de basis en leggen je eerst kort uit wat een ETF is.

Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, net als aandelen. Het is samengesteld uit een portefeuille van verschillende effecten. Effecten als aandelen, obligaties en/of grondstoffen. Het idee achter een ETF is dat het de prestaties van een bepaalde index volgt. Dit betekent dat als de index stijgt, de ETF ook in waarde stijgt, en vice versa. Op die manier kun je op een passieve manier profiteren van een groeiende sector, markt of algemene economie.

Het mooie van ETF’s is dat ze de mogelijkheid bieden om te profiteren van de bredere markt zonder dat je individuele effecten hoeft te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een ETF kopen die wereldwijd gespreid is, zoals VWRL. Dan ben in je met één aankoop wereldwijd gespreid in meer dan 3500 verschillende aandelen.

Een ander voordeel van ETF’s is dat ze doorgaans lagere kosten hebben dan traditionele beleggingsfondsen. Dit komt doordat ETF’s passief beheerd worden. Dat betekent dat ze simpelweg de index volgen in plaats van actief effecten te selecteren. Hierdoor zijn de beheerkosten lager en blijft er meer rendement over.

Een ETF is ook zeer liquide, wat betekent dat je het gemakkelijk kunt kopen of verkopen op de beurs. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vastgoed, waar het soms lastig kan zijn om snel je investering te liquideren.

Het mooie van ETF’s is dat ze toegankelijk zijn voor beleggers van alle niveaus. Of je nu een beginnende belegger bent of al ervaring hebt, je kunt profiteren van de diversificatie en marktblootstelling die ETF’s bieden. Lees onze andere artikelen om precies te leren hoe ETF’s werken.

Lees ook: Wat zijn ETF’s? Beleggen in ETF’s

Wat is een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF is een beleggingsinstrument dat jou regelmatig dividend uitkeert in contanten. In tegenstelling tot andere ETF’s die dividenden automatisch herinvesteren, kun je met een distribuerende ETF direct genieten van de ontvangen dividenden. Dit kan aantrekkelijk zijn als je op zoek bent naar een stroom van inkomsten uit je beleggingen.

Distribuerende ETF’s beleggen meestal in aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten. De ETF ontvangt dividendbetalingen van de onderliggende effecten. Deze dividendbetalingen keert het fonds uit aan zijn investeerders. Dit gebeurt meestal op regelmatige tijdstippen, zoals maandelijks of per kwartaal.

Als je ervoor kiest om te investeren in een distribuerende ETF, ontvang je dus een deel van de inkomsten die worden gegenereerd door de effecten in de portefeuille. Deze dividenden kunnen een aantrekkelijke bron van passief inkomen zijn.

Het is belangrijk om te weten dat dividenden die worden uitgekeerd door een distribuerende ETF belastbaar kunnen zijn. Dit betekent dat je mogelijk belasting moet betalen over de ontvangen dividenden. De specifieke regels hiervoor kun je het beste checken op de site van de belastingdienst.

In de meeste gevallen geld er in Nederland een dividendbelasting van 15%. Dit is het geval bij Nederlandse bedrijven en Amerikaanse bedrijven die onder het W8-BEN formulier vallen. Bedrijven uit andere landen kunnen een afwijkende bronbelasting op hun dividend hebben.

Distribuerende ETF kopen bij FXFlat

Hoe herken je een distribuerende ETF?

In vrijwel alle gevallen zul je in de naam van de ETF ‘dis’, ‘distribuerend’ of ‘distributing’ tegenkomen. In dat geval weet je gelijk dat het om een distribuerende ETF gaat. Het beleid en de frequentie van betalingen kun je in de prospectus van de ETF vinden. Vaak staat hier een tijd voor de ex-dividend datum al het bedrag wat per aandeel uitgekeerd zal worden.

Een andere manier om een distribuerende ETF te herkennen, is door te kijken naar het beleggingsdoel en de strategie van de ETF. In de prospectus of het feitenblad van de ETF vind je informatie over hoe de ETF is samengesteld en welke soorten effecten erin worden opgenomen. Als de ETF bijvoorbeeld belegt in bedrijven die bekend staan om hun dividenduitkeringen, is de kans groot dat het een distribuerende ETF is.

Distribuerende ETF’s hebben doorgaans een vast schema voor de dividenduitkeringen, bijvoorbeeld elk kwartaal of halfjaarlijks. Dit kun je meestal vinden in de documentatie van de ETF of op de website van de aanbieder.

Verder kun je ook de historische dividendrendementen van de ETF bekijken. Dit geeft je een idee van de dividendbetalingen die in het verleden zijn gedaan. Let op dat dit geen garantie is voor toekomstige dividenduitkeringen, maar het kan je een indicatie geven van het potentiële dividend van de ETF.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Wanneer ontvang je dividend van een distribuerende ETF?

Om in aanmerking te komen voor het dividend wat deze ETF uitkeert dien je de ETF te bezitten op ex-dividend datum. Dit is de datum dat het dividend uit de koers verwerkt wordt. Pas een tijd later wordt het ook daadwerkelijk uitgekeerd.

Wanneer je een aandeel of distribuerende ETF koopt tussen de ex-dividend datum en de uitbetalingsdatum ontvang je geen dividend. Houdt hier rekening mee.

Wat zijn de voordelen van een distribuerende ETF?

  • Regelmatige inkomsten: Distribuerende ETF’s bieden beleggers een consistente stroom van inkomsten in de vorm van dividenden. In plaats van herbelegd te worden, worden de dividenden direct aan de beleggers uitgekeerd. Dit kan dienen als een extra bron van inkomsten om bijvoorbeeld rekeningen te betalen, te sparen of te genieten van extra financiële flexibiliteit.
  • Flexibiliteit en controle: Als belegger heb je met distribuerende ETF’s de vrijheid om zelf te beslissen hoe je de ontvangen dividenden wilt gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om ze te herinvesteren in de ETF zelf, ze te gebruiken voor andere beleggingsmogelijkheden of ze te benutten voor persoonlijke uitgaven. Deze flexibiliteit geeft je de controle over je financiële situatie en stelt je in staat om de dividenden aan te wenden op een manier die het beste bij jouw behoeften past.
  • Belastingvoordelen: Distribuerende ETF’s kunnen voordelig zijn vanuit belastingperspectief. In sommige landen kunnen de ontvangen dividenden gunstige belastingtarieven hebben. Het is belangrijk om de belastingregels in jouw specifieke rechtsgebied te begrijpen en indien nodig professioneel advies in te winnen om de mogelijke belastingvoordelen te benutten.
  • Transparantie: Distribuerende ETF’s bieden beleggers transparantie door regelmatig informatie te verstrekken over de samenstelling van hun portefeuille en de prestaties van de onderliggende beleggingen. Dit stelt beleggers in staat om een beter inzicht te krijgen in waar ze in investeren en om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van relevante informatie.

Lees ook: Synthetische ETF – Synthetische tracker uitleg

Wat zijn de nadelen van een distribuerende ETF?

  • Belastingimplicaties: Distribuerende ETF’s kunnen belastinggevolgen hebben. Aangezien de dividenden direct aan jou worden uitgekeerd, kunnen ze belastbaar zijn.
  • Herinvesteringsbeslissingen: Bij distribuerende ETF’s ben jij verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen over de herinvestering van dividenden. Dit vereist actieve betrokkenheid en het maken van keuzes over hoe je het geld wilt gebruiken. Als je geen interesse hebt in het beheren van deze beslissingen, kan een accumulerende ETF een betere optie zijn, waarbij de dividenden automatisch worden herbelegd.
  • Liquiditeit en handelskosten: Sommige distribuerende ETF’s hebben mogelijk minder liquiditeit op de markt in vergelijking met accumulerende ETF’s. Dit kan leiden tot hogere handelskosten, zoals bredere bied-laat spreads. Het is belangrijk om de liquiditeit en handelskosten van een specifieke ETF te evalueren voordat je investeert.
  • Mogelijk lagere langetermijnrendementen: Doordat dividenden regelmatig worden uitgekeerd, kan het totale rendement van een distribuerende ETF lager zijn dan dat van een accumulerende ETF. Dit komt omdat de dividenden niet worden herbelegd in de ETF, wat het potentieel voor samengestelde groei kan verminderen. Het is belangrijk om rekening te houden met jouw langetermijndoelen en beleggingsstrategie bij het kiezen tussen distribuerende en accumulerende ETF’s.
  • Tracking error: Distribuerende ETF’s kunnen geconfronteerd worden met een tracking error, wat het verschil is tussen de prestaties van de ETF en de prestaties van de onderliggende index. Dit kan voorkomen als gevolg van transactiekosten, belastingen of andere factoren. Het is verstandig om de tracking error van een ETF te onderzoeken voordat je investeert.

Lees ook: Wat is een fysieke ETF? Fysieke tracker uitleg

De risico’s van distribuerende ETF’s?

De risico’s van distribuerende ETF’s is vrij identiek aan die van andere ETF’s. Risico’s zoals:

  • Marktrisico: Distribuerende ETF’s zijn gevoelig voor marktschommelingen. Als de marktwaarde van de onderliggende effecten in de ETF daalt, kan dit ook van invloed zijn op de waarde van jouw belegging. Houd er rekening mee dat de waarde van een distribuerende ETF kan fluctueren en dat je mogelijk minder geld terugkrijgt dan je hebt geïnvesteerd.
  • Sectorrisico: Als een distribuerende ETF zich richt op een specifieke sector, loop je het risico dat de prestaties van de ETF worden beïnvloed door ontwikkelingen binnen die sector. Wanneer de sector waarin de ETF belegt negatief beïnvloedt wordt, kan dit een negatieve invloed hebben op de waarde van jouw belegging.
  • Liquiditeitsrisico: Sommige distribuerende ETF’s kunnen minder liquide zijn dan andere beleggingsinstrumenten. Dit betekent dat het moeilijker kan zijn om jouw ETF-aandelen te kopen of verkopen, vooral tijdens volatiele marktomstandigheden. Dit kan resulteren in hogere transactiekosten of het onvermogen om op het gewenste moment te handelen.
  • Renterisico: Distribuerende ETF’s die beleggen in vastrentende effecten, zijn gevoelig voor veranderingen in de rentetarieven. Als de rente stijgt, kan de waarde van deze effecten dalen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de waarde van de ETF.

Wat is het verschil tussen accumulerende ETF en distribuerende ETF?

Een accumulerende ETF en een distribuerende ETF zijn twee verschillende typen exchange-traded funds (ETF’s) met betrekking tot de manier waarop ze omgaan met dividenduitkeringen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen ETF’s zit in de behandeling van de dividendopbrengsten.

Bij een accumulerende ETF herbelegt het fonds de ontvangen dividenden. Dit betekent dat het fonds de dividendopbrengsten niet uitkeert aan de investeerders, maar deze in plaats daarvan gebruikt om meer aandelen van de onderliggende effecten te kopen. Hierdoor stijgt de totale waarde van je inleg in het fonds. Het potentieel voor groei en vermogensopbouw ligt voornamelijk in de waardestijging van de onderliggende effecten. Je hebt hierdoor geen passief inkomen zonder dat je zelf waarde onttrekt uit het fonds.

Een distribuerende ETF keert de ontvangen dividenden regelmatig uit aan de investeerders. Dit betekent dat je als investeerder periodiek een dividenduitkering ontvangt. Distribuerende ETF’s bieden dus een directe cashflow aan de investeerders in de vorm van dividenduitkeringen.

Het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF heeft invloed op hoe je rendement wordt gerealiseerd. Bij een accumulerende ETF wordt het rendement voornamelijk gerealiseerd door de waardestijging van de onderliggende effecten. Bij een distribuerende ETF komt het rendement van zowel de waardestijging van de onderliggende effecten als de periodieke dividenduitkeringen.

Verschillen accumulerende ETF en distribuerende ETF

Hieronder een tabel om bovenstaande te verduidelijken.

KenmerkAccumulerende ETFDistribuerende ETF
DividenduitkeringenDividenden worden herbelegd in de ETF, geen directe uitkeringen.Dividenden worden regelmatig uitgekeerd aan beleggers.
CashflowGeen periodieke cashflow, dividenden worden automatisch herbelegd.Beleggers ontvangen regelmatig cashflow in de vorm van dividenduitkeringen.
RendementsrealisatieRendement wordt behaald door waardestijging van onderliggende effecten.Rendement wordt behaald door waardestijging van onderliggende effecten en dividenduitkeringen.
BeleggingsdoelenGeschikt voor vermogensopbouw op lange termijn zonder directe uitkeringen.Geschikt voor beleggers die een gestage cashflow en inkomstenbron willen.
KostenLagere kostenratio’s vanwege minder transacties voor dividenduitkeringen.Hogere kostenratio’s door administratieve kosten voor dividenduitkeringen.
RisicoAfhankelijk van prestatie onderliggende effecten en marktbewegingen.Afhankelijk van prestatie onderliggende effecten en marktbewegingen.

Distribuerende ETF of accumulerende ETF beter?

De keuze tussen een distribuerende ETF en een accumulerende ETF hangt af van je voorkeur voor regelmatige cashflow (distribuerend) of vermogensgroei op lange termijn (accumulerend). Distribuerende ETF’s keren dividenden uit, terwijl accumulerende ETF’s deze herinvesteren.

Houd ook rekening met kosten. Distribuerende ETF’s hebben vaak hogere kosten door dividenduitkeringen. Overweeg je persoonlijke situatie, beleggingsdoelen en raadpleeg eventueel een financieel adviseur.

Distribuerende ETF’s kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van distribuerende ETF’s, zijn er enkele platforms die je kunt overwegen. FXFlat is een populaire optie, bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en brede selectie van ETF’s.

Het stelt je in staat om eenvoudig in distribuerende ETF’s te investeren en biedt ook sociale handelsfuncties waarbij je de strategieën van andere beleggers kunt volgen.

Een andere optie is DEGIRO, een bekende online broker met zijn kernselectie van ETF’s. Deze selectie omvat diverse distribuerende ETF’s met lage kosten, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor beleggers. Helaas heeft DEGIRO recent wederom de prijzen verhoogd. Dit omvat ook de prijzen van de kernselectie.

Zowel FXFlat als DEGIRO bieden handige tools en functies om je beleggingservaring te verbeteren. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan je investeringen de kosten, prestaties en beschikbaarheid van de gewenste distribuerende ETF’s op deze platforms onderzoekt.

Distribuerende ETF kopen bij FXFlat

Conclusie

In conclusie, distribuerende ETF’s en accumulerende ETF’s hebben elk hun eigen voordelen en nadelen. Distribuerende ETF’s keren regelmatig dividenden uit, wat voor sommige beleggers aantrekkelijk kan zijn als ze een passief inkomen willen genereren.

Accumulerende ETF’s daarentegen herinvesteren de dividenden automatisch, wat kan leiden tot een samengesteld rendement op de lange termijn. Het uiteindelijke verschil tussen beide hangt af van je persoonlijke beleggingsdoelen en voorkeuren.

Bij het kiezen tussen een distribuerende ETF en een accumulerende ETF is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals belastingimplicaties, rendement, kosten en beschikbaarheid op verschillende platforms. Het is aan te raden om je beleggingsstrategie en risicotolerantie te evalueren voordat je een beslissing neemt.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat FXFlat en DEGIRO goede opties kunnen zijn als je distribuerende ETF’s wilt kopen. FXFlat biedt een gebruiksvriendelijk platform met diverse ETF-opties, terwijl DEGIRO een kernselectie van ETF’s heeft met lage kosten.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen distribuerende en accumulerende ETF’s af van jouw individuele beleggingsdoelen, risicobereidheid en voorkeuren. Het is verstandig om je goed te informeren, eventueel professioneel advies in te winnen en verschillende opties te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Onthoud dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om je eigen onderzoek te doen voordat je investeert.

Lees ook: eToro Review – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

Veelgestelde vragen

Wat is een ETF?

Een ETF, of Exchange-Traded Fund, is een beleggingsinstrument dat een verzameling van effecten volgt. Effecten zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Het wordt verhandeld op een beurs, vergelijkbaar met een individueel aandeel.

Hoe werkt een ETF?

Een ETF probeert de prestaties van een specifieke index te volgen. Dit kan worden bereikt door de onderliggende effecten in dezelfde verhouding aan te houden als de index. Beleggers kunnen ETF-aandelen kopen en verkopen op de beurs gedurende de handelsuren.

Welke ETF’s keren dividend uit?

Niet alle ETF’s keren dividend uit. Over het algemeen zijn het vooral distribuerende ETF’s die periodiek dividendbetalingen doen. Deze ETF’s verzamelen de inkomsten uit de onderliggende effecten en keren deze uit aan de beleggers.

Hoe werkt een accumulerende ETF?

In tegenstelling tot distribuerende ETF’s herinvesteren accumulerende ETF’s het ontvangen dividend automatisch in de fondsportefeuille. Hierdoor stijgt de waarde van de ETF zonder dat er contante dividendbetalingen plaatsvinden.

Welke soorten ETF’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten ETF’s beschikbaar, waaronder aandelen-ETF’s, obligatie-ETF’s, grondstoffen-ETF’s en sector-ETF’s. Deze ETF’s volgen respectievelijk de prestaties van aandelen, obligaties, grondstoffen of specifieke sectoren.

Waar moet je op letten bij een distribuerende ETF?

Bij het kiezen van een distribuerende ETF is het belangrijk om te letten op het dividendrendement, de kostenratio, de samenstelling van de onderliggende effecten en de tracking error. Daarnaast is het handig om de belastingimplicaties van het ontvangen dividend te begrijpen.

Bronnen