Accumulerende ETF Uitleg

Wat is een Accumulerende ETF? Accumulerende tracker uitleg

Wat is een accumulerende ETF? ETF’s zijn beleggingsinstrumenten die steeds populairder worden bij zowel beginnende als ervaren beleggers. Ze bieden een eenvoudige en kosteneffectieve manier om te investeren in een breed scala aan activa. Binnen de wereld van ETF’s bestaat er een specifiek type genaamd “accumulerende ETF’s”, die een interessante optie kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een nog passievere beleggingsstrategie.

Accumulerende ETF’s herbeleggen het dividend die de onderliggende bedrijven uitkeren direct terug in het fonds. Accumlerende ETF’s verschillen hierin van distribuerende ETF’s. Distribuerende ETF’s keren periodiek dividenden aan de belegger uit. Dit betekent dat de waarde van het fonds toeneemt door de ontvangen dividenden in het geval van de accumulerende ETF.

Belangrijke punten van in artikel:
Accumulerende ETF’s bieden samengestelde groei en gemak van herbelegging.
Deze ETF’s herinvesteren dividenduitkeringen automatisch, wat het rendement verhoogt.
Accumulerende ETF’s zijn belastingefficiënt omdat er geen periodieke uitkeringen zijn.
Belangrijke overwegingen zijn het herkennen van accumulerende ETF’s, fiscale aspecten, kostenstructuur en tracking error, en liquiditeit en handelsvolume.

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) die ontvangen dividenden of rente-inkomsten automatisch herbelegt in de ETF. In plaats van dat de dividenden contant worden uitgekeerd aan de investeerders, worden ze toegevoegd aan de totale waarde van de ETF.

Dit betekent dat het rendement van de ETF wordt gerealiseerd door een toename van de intrinsieke waarde van de ETF, in plaats van door directe contante uitkeringen aan de beleggers.

Accumulerende ETF’s zijn populair bij beleggers die geïnteresseerd zijn in het maximaliseren van hun rendement op lange termijn. Beleggers die niet afhankelijk zijn van directe inkomsten uit hun beleggingen. Zo profiteer je het beste van het rente-op-rente-effect.

Lees ook: Accumulerende ETF en distribuerende ETF – wat is het verschil

Wat is een ETF?

Wat is een ETF en hoe werkt het? Eerst kort de basis wat ETF’s zijn voordat we dieper ingaan op specifiek de accumulerende ETF en zijn tegenhanger, de distribuerende ETF.

Een ETF wordt verhandeld op een beurs, net als obligaties en aandelen. Hierdoor kun je het gemakkelijk kopen en verkopen op elk moment dat de markt open is. Het is als het ware een mandje van verschillende effecten, waardoor je met één transactie directe blootstelling krijgt aan een divers portfolio.

Je kunt hier alle kanten mee op. Zo zijn er ETF’s die wereldwijd gespreid zitten, in een bepaalde regio of juist in een bepaalde sector.

De werking van een ETF is vrij eenvoudig. Het fonds wordt beheerd door een vermogensbeheerder die ervoor zorgt dat de samenstelling van het mandje met activa in lijn blijft met een bepaalde index, zoals de S&P 500. Dit betekent dat als de waarde van de index stijgt, de waarde van het ETF ook zal stijgen.

ETF’s worden meestal passief beheerd. Dit betekent dat ze proberen de prestaties van een bepaalde index te volgen, in plaats van te proberen de markt te verslaan. Dit staat bekend als indexbeleggen.

Kortom, een ETF is een beleggingsinstrument waarmee je gemakkelijk kunt investeren in een breed scala aan activa. Het werkt als een mandje van effecten dat wordt verhandeld op de beurs en volgt meestal een bepaalde index.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Wat is een accumulerende ETF?

Nu je de basis van ETF’s kent, kunnen we dieper ingaan op wat de accumulerende variant inhoud.

Een accumulerende ETF is een ETF dat dividenduitkeringen automatisch herbelegt in het fonds, in plaats van deze uit te keren aan de beleggers. Dit betekent dat je als belegger geen periodieke contante dividendbetalingen ontvangt. De dividenden worden gelijk in het fonds geherinvesteerd, zodat je belegging in de ETF groeit.

Dit kan voordelen bieden voor langetermijnbeleggers. Je vermogen groeit sneller door de directe herinvestering van deze dividenden. Dit komt doordat je niet alleen rendement behaalt op je oorspronkelijke investering, maar ook op de extra aandelen die je hebt verkregen door de herbelegging van de dividenden. Hierdoor kan het compound effect optreden, waardoor je beleggingen exponentieel kunnen groeien over een langere periode.

Een accumulerende ETF kan vooral interessant zijn als je een langetermijnbelegger bent en niet afhankelijk bent van de periodieke dividenduitkeringen. Het kan je helpen om een gestroomlijnde beleggingsstrategie te volgen en de administratieve rompslomp van het ontvangen en herinvesteren van dividenden te vermijden.

Dividenden bij ETF’s

Dividenduitkeringen zijn een belangrijk onderdeel van beleggen, ook bij ETF’s. Dividenden zijn een deel van de winst dat door bedrijven wordt uitgekeerd aan hun aandeelhouders. Bij ETF’s komt het ontvangen dividend normaal gesproken van de aandelen die zich in het mandje van het fonds bevinden.

Wanneer een ETF dividend ontvangt van de bedrijven waarin het belegt, heeft de belegger verschillende opties. Een van die opties is het ontvangen van het dividend in contanten. Dit betekent dat je als belegger het dividendbedrag rechtstreeks op je rekening gestort krijgt. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor automatische herbelegging. Dit betekent dat het ontvangen dividend opnieuw wordt geïnvesteerd in hetzelfde ETF, waardoor je extra aandelen verwerft.

Wanneer je voor de eerste optie kiest, dien je een distribuerende ETF te zoeken. Deze herken je aan de naam, deze eindigt vaak op ‘dis’, wat voor distribuerend staat. Optie twee zijn de accumulerende ETF’s, gekenmerkt aan ‘acc’ in de naam wat uiteraard voor ‘accumulerend’ staat.

De herbeleggingsmogelijkheid is vooral interessant omdat het je de kans geeft om te profiteren van het rente-op-rente-effect. Door de ontvangen dividenden automatisch te herbeleggen, groeit je belegging sneller. Dit komt doordat je niet alleen rendement behaalt op je oorspronkelijke inleg, maar ook op de extra aandelen die je met het dividend hebt verworven.

Wat is een distruberende ETF?

Bij een distribuerende ETF worden de ontvangen dividenden van de onderliggende effecten uitbetaald aan jou als belegger. Deze dividenden kunnen afkomstig zijn van de aandelen, obligaties of andere activa waarin de ETF belegt. Als belegger ontvang je dus een contante uitbetaling, genaamd dividend. Dit is een winstuitkering van de onderliggende bedrijven of andere activa.

Het ontvangen van periodieke dividenden kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een bron van extra inkomsten. Door te beleggen in dividendaandelen of distribuerende ETF’s kun je een passief inkomen genereren.

Het nadeel van distribuerende ETF’s is echter dat je belasting moet betalen over de ontvangen dividenden. Deze belasting kan invloed hebben op je totale rendement. Het is belangrijk om te begrijpen dat de belastingheffing kan variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie en de belastingwetten in jouw land.

Zo betaal je als Nederlander in de meeste gevallen 15%. Als Belg betaal je meestal 30% dividendbelasting. Uitgekeerde dividenden door Amerikaanse bedrijven worden bijvoorbeeld ook belast met 30%. Gelukkig heeft Nederland een belastingverdrag met de Verenigde Staten. Met het zogeheten W-8 BEN formulier kun je vrijstelling krijgen van deze extra 15%.

Daarbij is er in het huidige belastingstelsel de mogelijkheid om deze resterende 15% te verrekenen met je belastingaangifte. Dit kan alleen wanneer je belastingplichtig bent in box 3. Voor de exacte cijfers kun je het beste de website van de belastingdienst raadplegen.

Waarom kiezen voor een accumulerende ETF?

Waarom zou je kiezen voor een accumulerende ETF? Hier zijn een paar goede redenen om dit type beleggingsfonds te overwegen.

Ten eerste bieden accumulerende ETF’s belastingefficiëntie. Doordat de dividenden automatisch worden herbelegd in het fonds, hoef je geen belasting te betalen over deze dividenden.

Een ander voordeel van accumulerende ETF’s is het gemak van automatische herbelegging. Je hoeft je geen zorgen te maken over het ontvangen van dividenden en het opnieuw beleggen ervan. Het fonds doet dit automatisch voor jou, waardoor je tijd en moeite bespaart. Je belegging groeit door zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Doordat je het dividend niet zelf hoeft te herinvesteren bespaar je tijd. Daarnaast bespaar je transactiekosten, wat je uiteindelijke rendement nog meer verbeterd.

Ten slotte profiteer je bij accumulerende ETF’s van het compounding-effect. Dit houdt in dat de winsten die je behaalt op je beleggingen ook weer worden geherinvesteerd en op hun beurt weer rendement kunnen genereren. Hierdoor kan je vermogen op lange termijn exponentieel groeien. Het compounding-effect is een krachtig mechanisme dat je rendement kan versterken, vooral als je je beleggingen over een langere periode aanhoudt.

Hoe herken je een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF herkennen is eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Hier zijn enkele belangrijke signalen om naar te kijken:

 • Dividenduitkeringen: Een accumulerende ETF keert geen periodieke dividenden uit aan beleggers. In plaats daarvan worden de ontvangen dividenden automatisch herbelegd in het fonds. Dit betekent dat je geen regelmatige inkomsten ontvangt in de vorm van dividendbetalingen.
 • Groei van het vermogen: Een accumulerende ETF laat een gestage groei van het vermogen zien. Dit komt doordat de ontvangen dividenden worden toegevoegd aan het fonds, waardoor het totale vermogen toeneemt. Je kunt dit vaak zien aan de groeiende waarde van de accumulerende ETF.
 • Dividendbeleid: Het prospectus of de informatiebrochure van de ETF geeft meestal informatie over het dividendbeleid. Bij een accumulerende ETF staat hierin vermeld dat de ontvangen dividenden worden herbelegd en dat er geen periodieke uitbetalingen plaatsvinden.

De nadelen van accumulerende ETF’s

Er zijn maar weinig nadelen bij het beleggen in accumulerende ETF’s. Een mogelijk nadeel kan zijn:

 • Geen cashflow. Wanneer je in distribuerende ETF’s belegd ontvang je periodiek dividend. Deze dividendbetalingen zorgen voor een passief inkomen. Doordat accumulerende ETF’s de ontvangen dividenden direct herbeleggen, mis je deze cashflow. Daartegenover staat uiteraard wel het verhoogde rendement door direct gebruik te maken van het compound effect.
 • Kosten. De kosten van accumulerende ETF’s kunnen hoger zijn dan die van distribuerende ETF’s. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, let daarom goed op bij het uitkiezen van een ETF wat de TER is (Total Expense Rate). Daarbij compenseren de vermeden transactiekosten deels voor de mogelijk hogere TER bij accumulerende ETF’s.

Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een Distribuerende ETF?

Hier zijn de belangrijkste punten om in gedachten te houden.

Accumulerende ETF’s:

 • Bij accumulerende ETF’s worden de ontvangen dividenden automatisch herbelegd in het fonds.
 • Je ontvangt geen periodieke uitbetalingen van dividenden. In plaats daarvan worden de inkomsten toegevoegd aan het vermogen van het fonds.
 • Accumulerende ETF’s zijn vooral geschikt als je je rendement wilt laten groeien zonder dat je regelmatige uitbetalingen nodig hebt.

Distribuerende ETF’s:

 • Distribuerende ETF’s keren dividenden uit aan de beleggers op regelmatige basis, meestal kwartaal- of jaarlijks.
 • Deze uitbetalingen kunnen worden gebruikt als inkomstenbron of voor andere uitgaven.
 • Distribuerende ETF’s zijn vooral geschikt als je een stabiele cashflow wilt genereren uit je beleggingen.

Het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s heeft invloed op je beleggingsstrategie en doelen. Als je wilt profiteren van samengestelde groei en geen directe behoefte hebt aan dividendinkomsten, kan een accumulerende ETF de juiste keuze zijn. Aan de andere kant, als je regelmatige inkomsten wilt ontvangen, zou een distribuerende ETF meer geschikt kunnen zijn.

Lees ook: eToro Review – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

Accumulerende vs distribuerende ETF

Om bovenstaande verder te verduidelijken hebben we hieronder een tabel gemaakt met de verschillen.

KenmerkAccumulerende ETF’sDistribuerende ETF’s
UitkeringenGeen periodieke uitkeringen van dividenden of rente.Periodieke uitkeringen van dividenden of rente.
HerbeleggingenDividenden en rente worden automatisch herbelegd in de ETF.Dividenden en rente worden uitgekeerd aan beleggers.
BelastingenGeen belastingen op periodieke uitkeringen.Belastingen op periodieke uitkeringen.
KostenLagere transactiekosten omdat er geen periodieke uitkeringen zijn.Mogelijk hogere transactiekosten door periodieke uitkeringen en zelf herbeleggen, afhankelijk per broker.
AdministratieEenvoudigere administratie, omdat er geen periodieke uitkeringen zijn om te volgen.Meer administratieve werkzaamheden bij het volgen van periodieke uitkeringen.
BeleggingsrendementHet rendement wordt gegenereerd door de koersstijging van de ETF-aandelen.Het rendement wordt gegenereerd door de koersstijging en de periodieke uitkeringen.

Conclusie: Accumulerende ETF

In dit artikel hebben we besproken wat accumulerende ETF’s zijn en hoe je ze kunt herkennen. Accumulerende ETF’s herbeleggen de ontvangen dividenden automatisch in het fonds, in plaats van deze uit te keren aan beleggers. Dit kan voordelen hebben, zoals het stimuleren van samengestelde groei en het verminderen van administratieve rompslomp.

Een accumulerende ETF herken je aan verschillende signalen. Het fonds herbelegt de ontvangen dividenden in plaats van periodieke dividenduitkeringen te doen. Dit kun je zien aan de groei van het vermogen van de ETF. Daarnaast staat het dividendbeleid vermeld in het prospectus of de informatiebrochure van de ETF.

Het is belangrijk om te begrijpen dat accumulerende ETF’s niet geschikt zijn voor iedereen. Als je behoefte hebt aan periodieke dividendinkomsten, dan is een distribuerende ETF wellicht een betere keuze. Het is altijd verstandig om je beleggingsstrategie af te stemmen op je financiële doelen en risicobereidheid.

FXflat

Veelgestelde vragen

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF is een type ETF (Exchange-Traded Fund) dat de ontvangen dividenden herinvesteert in het fonds. In plaats van de dividenden aan beleggers uit te keren, voegt het fonds ze toe aan zijn vermogen en gebruikt ze om extra aandelen te kopen. Dit helpt bij het automatisch herinvesteren en verhogen van het rendement.

Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF?

Het belangrijkste verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF is hoe ze omgaan met de ontvangen dividenden. Een accumulerende ETF herinvesteert de dividenden in het fonds, terwijl een distribuerende ETF de dividenden uitkeert aan de beleggers in de vorm van contante betalingen.

Welke soorten ETF’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten ETF’s, waaronder aandelen-ETF’s, obligatie-ETF’s, sector-ETF’s, grondstoffen-ETF’s en regionale ETF’s. Aandelen-ETF’s volgen meestal een specifieke aandelenindex, terwijl obligatie-ETF’s obligaties volgen. Sector-ETF’s richten zich op specifieke sectoren van de markt, zoals technologie of gezondheidszorg. Grondstoffen-ETF’s volgen de prijs van grondstoffen zoals goud, olie of landbouwproducten. Regionale ETF’s volgen de prestaties van aandelen in een bepaalde regio, zoals Europa of opkomende markten. Daarnaast zijn er fysieke ETF’s en synthethische ETF’s.

Hoe kun je zien of een ETF dividend uitkeert?

Je kunt meestal de informatie over het dividendbeleid van een ETF vinden in de documentatie of op de website van de uitgevende instelling. Daarnaast vermelden financiële websites en platforms vaak of een ETF dividend uitkeert. Het prospectus of feitenblad van de ETF kan ook informatie bevatten over het dividendbeleid.

Wat zijn de beste lange termijn ETF’s?

De beste ETF’s voor de lange termijn kunnen afhangen van verschillende factoren, waaronder je beleggingsdoelen, risicotolerantie en marktomstandigheden. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en rekening te houden met zaken zoals de kostenratio, het track record van het fonds, de samenstelling van de portefeuille en de beheerder van het fonds. Populaire ETF’s voor de lange termijn kunnen indexfondsen zijn die de prestaties van brede marktindices volgen, zoals de S&P 500 of de MSCI World Index.

Bronnen

DEGIRO – Difference in accumulating ETFs and distributing ETFs

Bogleheads – Comparison of accumulating ETFs and distributing ETFs

Justetf – Distributing or Accumulating ETFs: How to handle investment income