De Beste AI ETF

De Beste AI ETF Kopen – Top 9 Artificial Intelligence ETF’s

De beste AI ETF kopen? Beleggers over de hele wereld zijn enthousiast door de mogelijkheden die AI biedt om winstgevende beleggingskansen te identificeren. ETF’s (Exchange Traded Funds) spelen een cruciale rol in dit scenario.

ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om op een eenvoudige en gediversifieerde manier in AI te investeren. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste AI ETF’s die beschikbaar zijn op de markt.

Belangrijke punten in dit artikel:
AI ETF’s bieden beleggers de kans met een enkele aankoop goed belegd te zijn in de AI Sector.
De WITS ETF heeft de laagste kosten (0,25%).
AI ETF’s bieden blootstelling aan groeisectoren zoals AI, robotica en automatisering.
AI ETF’s stellen beleggers in staat om deel te nemen aan de toekomstige groei van de AI-industrie.

De Beste AI ETF

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de beste AI ETF. Hier gaan we in dit artikel dieper op in.

TickerETFKostenDividendPositiesType
WTAIWisdomTree Artificial Intelligence ETF0,40%ACC62FYS
XB0TGlobal X Robotics & Artificial Intelligence ETF0,50%ACC40FYS
AIAIL&G Artificial Intelligence UCITS ETF0,49%ACC73FYS
ARKQARK Autonomous Technology & Robotics ETF0,75%DIST36FYS
ROBOL&G ROBO Global Robotics & Automation ETF0,80%ACC86FYS
RBOEiShares Automation & Robotics UCITS ETF0,40%ACC154FYS
WITSiShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF0,25%DIST158FYS
ROAILYXOR MSCI ROBOTICS & AI ESG FILTERED UCITS ETF0,40%ACC70SYN
XAIXXtrackers Artific Intellig and BigDataUCITS ETF0,35%ACC80FYS

Wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence (AI) is letterlijk vertaald ‘Kunstmatige Intelligentie. AI verwijst naar het vermogen van machines om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het draait allemaal om het creëren van slimme computersystemen die kunnen leren, redeneren en beslissingen nemen op basis van gegevens.

Met AI kunnen computers complexe problemen oplossen en taken uitvoeren op een manier die lijkt op hoe mensen dat zouden doen. Denk bijvoorbeeld aan spraakherkenning, beeldverwerking, het spelen van schaakspellen tegen menselijke tegenstanders en zelfs het besturen van autonome voertuigen.

Er zijn verschillende technieken die worden gebruikt in AI, zoals machine learning. Hierbij leren computers van gegevens en patronen identificeren zonder expliciet geprogrammeerd te zijn. Deep learning is een subcategorie van machine learning die gebruikmaakt van kunstmatige neurale netwerken om complexe taken uit te voeren.

Andere technieken omvatten natuurlijke taalverwerking, waarbij computers menselijke taal begrijpen en genereren. Nog een techniek is computer vision, waarbij computers visuele informatie verwerken.

AI heeft een enorme impact op verschillende gebieden, waaronder de gezondheidszorg, het bedrijfsleven, de financiële sector en zelfs het dagelijks leven. Het kan helpen bij het versnellen van medische diagnose, het verbeteren van klantenservice, het automatiseren van repetitieve taken en het bieden van gepersonaliseerde aanbevelingen.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Wat is een artificial intelligence ETF?

Een artificial intelligence ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsfonds dat specifiek is gericht op het volgen van aandelen van bedrijven die actief zijn in de AI-sector.

Een ETF is een beleggingsinstrument dat een verzameling van verschillende effecten, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen, bundelt in één fonds. Het mooie van een ETF is dat het je in staat stelt om te profiteren van de prestaties van een hele sector, zonder dat je individuele aandelen hoeft te selecteren.

Een AI ETF is specifiek gericht op bedrijven die betrokken zijn bij kunstmatige intelligentie. Denk hierbij aan bedrijven die AI-technologieën ontwikkelen, implementeren of gebruiken in hun bedrijfsactiviteiten. Dit kunnen grote technologiebedrijven zijn, maar ook kleinere spelers die gespecialiseerd zijn in AI-toepassingen.

Het idee achter een AI ETF is dat je kunt investeren in de groeiende AI-sector, zonder dat je zelf individuele bedrijven hoeft te kiezen. Het fonds zal een breed scala aan AI-gerelateerde aandelen bevatten, waardoor je kunt profiteren van de diversificatie en de groeimogelijkheden van deze opkomende sector.

Het belangrijkste voordeel van een AI ETF is dat het je de mogelijkheid biedt om te beleggen in een opkomende sector, met de voordelen van diversificatie en gemak. Het kan een interessante keuze zijn voor beleggers die willen profiteren van de groeimogelijkheden van AI

Lees ook: Hoe werkt een ETF? ETF werking uitleg

AI ETF kopen bij FXFlat

Waar koop je de beste AI ETF?

Voor het kopen van deze AI ETF’s heb je een broker nodig. Niet alle ETF’s zijn bij elke broker te koop. DEGIRO en FXFlat hebben het beste aanbod. De ARK Autonomous Technology & Robotics ETF is erg lastig te koop. eToro heeft hier een manier gevonden hoe je toch in deze ETF kunt beleggen.

eToro is een sociaal handelsplatform dat beleggers in staat stelt om te investeren in een verscheidenheid aan financiële activa, waaronder ETF’s. eToro onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijke interface en unieke functies, zoals de mogelijkheid om andere succesvolle beleggers te volgen en hun transacties automatisch te kopiëren.

DEGIRO is een bekend online handelsplatform dat een breed scala aan beleggingsmogelijkheden biedt. Het staat bekend om zijn lage kosten en gebruiksvriendelijke interface. Met DEGIRO kun je gemakkelijk toegang krijgen tot verschillende AI ETF’s en ze kopen tegen lage prijzen. Het platform biedt ook tools en grafieken waarmee je de prestaties van je ETF’s kunt volgen.

Lees ook: eToro Review – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

Wat zijn de beste AI ETF’s?

Wat de beste AI ETF is kan verschillen per situatie. Waar de ene belegger meer waarde hecht aan de kosten zo laag mogelijk houden, is voor de andere belegger de allocatie van de ETF belangrijker bijvoorbeeld. Daarom behandelen we zoveel mogelijk goeie AI ETF’s. Op die manier zit er voor jou hoogstwaarschijnlijk een goede keuze bij.

In dit artikel behandelen we volgende ETF’s:

TickerETFKostenPosities
WTAIWisdomTree Artificial Intelligence ETF0,40%62
XB0TGlobal X Robotics & Artificial Intelligence ETF0,50%40
AIAIL&G Artificial Intelligence UCITS ETF0,49%73
ARKQARK Autonomous Technology & Robotics ETF0,75%36
ROBOL&G ROBO Global Robotics & Automation ETF0,80%86
RBOEiShares Automation & Robotics UCITS ETF0,40%154
WITSiShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF0,25%158
ROAILYXOR MSCI ROBOTICS & AI ESG FILTERED UCITS ETF0,40%70
XAIXXtrackers Artific Intellig and BigDataUCITS ETF0,35%80

WisdomTree Artificial Intelligence ETF (WTAI)

Ticker: WTAI
ISIN: IE00BDVPNG13
Kosten: 0,40%

WTAI is een Exchange Traded Fund dat gericht is op kunstmatige intelligentie (AI). Het fonds streeft ernaar de prijs- en opbrengstprestaties van de NASDAQ CTA Artificial Intelligence Index te volgen. Het biedt beleggers de mogelijkheid om rechtstreeks te investeren in beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die profiteren van AI-technologie.

WTAI is een accumulerende ETF. Dat betekent dat het dividend die de onderliggende bedrijven uitkeren, wordt herbelegd binnen het fonds. Het fonds hanteert een fysieke replicatie en voldoet aan ESG (environmental, social and governance) criteria.

De WTAI ETF is op DEGIRO beschikbaar op de MIL en LSE beurs onder de ISIN IE00BDVPNG13.

De top 10 holdings zien er als volgt uit:

BedrijfGewicht
Upstart Holdings Inc4.27%
Nvidia Corp3.64%
C3.Ai Inc-A3.56%
Palo Alto Networks Inc3.05%
BlackBerry Ltd2.93%
Renesas Electronics Corp2.89%
ServiceNow Inc2.87%
Workday Inc2.73%
Cadence Design Systems Inc2.70%
Synopsys Inc2.66%

Het totale gewicht van deze top 10-posities is 31,30% van het totale aantal posities in de portefeuille van 62.

De geografische spreiding is als volgt:

LandGewicht
Verenigde Staten63.63%
Taiwan12.84%
Israel4.44%
Nederland4.35%
Japan3.76%
Zuid-Korea3.72%
Canada2.93%
Duitsland2.28%
Ierland1.06%
China0.64%
Verenigd Koninkrijk0.37%

Bron

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (XB0T)

Ticker: XB0T
ISIN: IE00BLCHJB90
Kosten: 0,50%

De Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF USD Accumulating ETF volgt de Global Robotics & Artificial Intelligence index.

De Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic-index volgt bedrijven over de hele wereld die naar verwachting zullen profiteren van de toegenomen acceptatie en het gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie.

De TER (Total Expense Ratio) van de ETF bedraagt 0,50% per jaar. De Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF USD Accumulating is de enige ETF die de Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic-index volgt. De ETF repliceert de prestatie van de onderliggende index door volledige replicatie (door alle indexcomponenten te kopen). De dividenden in de ETF worden geaccumuleerd en herbelegd in de ETF.

De Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF USD Accumulating is een kleine ETF met een beheerd vermogen van 23 miljoen euro. De ETF is gelanceerd op 16 november 2021 en is gevestigd in Ierland.

Deze ETF is een stuk geconcentreerder dan de vorige. De top 10 holdings tellen een stuk zwaarder mee.

De top 10 holdings zien er als volgt uit:

BedrijfGewicht
INTUITIVE SURGICAL INC9,91%
NVIDIA CORP8,89%
KEYENCE CORP8,28%
ABB ORD8,24%
FANUC CORP.7,47%
OMRON ORD4,56%
YASKAWA ELECTRIC CORP4,36%
DYNATRACE INC ORD4,29%
SMC ORD4,29%
COGNEX CORP3,95%

Het totale gewicht van deze top 10-posities is 64,24% van het totale aantal posities in de portefeuille van 40.

De geografische spreiding is als volgt:

LandGewicht
Verenigde Staten43,14%
Japan35,15%
Zwitserland11,64%
Noorwegen3,23%
Verenigd Koninkrijk1,54%
Finland1,25%
Overig4,05%

Bron

Beleggen bij FXFlat

L&G Artificial Intelligence UCITS ETF (AIAI)

Ticker: AIAI
ISIN: IE00BK5BCD43
Kosten: 0,49%

De beleggingsdoelstelling van het Fonds is om blootstelling te bieden aan de wereldwijde kunstmatige-intelligentietechnologie-industrie. Om deze beleggingsdoelstelling te bereiken, zal het Fonds ernaar streven de prestaties van de ROBO Global® Artificial Intelligence Index (de “Index”) te volgen.

De ETF heeft een kostenratio van 0,49%., is wederom accumulerend en hanteert een fysieke replicatiemethode. Op moment van schrijven telt de ETF 73 posities.

Deze ETF is een stuk meer gediversifieerd. In tegenstelling tot ETF nummer 2 zie je dat de top 10 hier een stuk minder geconcentreerd is. Dit verkleint over het algemeen het risico en de volatiliteit.

BedrijfWeging
Palo Alto Networks Inc2,35%
NVIDIA Corp2,15%
Alteryx Inc Class A2,11%
Splunk Inc2,08%
Microsoft Corp2,06%
Analog Devices Inc2,04%
Alphabet Inc Class A1,88%
Samsara Inc Ordinary Shares – Class A1,87%
Autodesk Inc1,85%
Advanced Micro Devices Inc1,84%

De totale weging van deze 10 holdings samen is 20,43%.

De geografische spreiding is als volgt:

LandWeging
Verenigde Staten78,91%
Taiwan6,34%
China3,21%
Israël2,69%
Nederland1,81%
Canada1,78%
Verenigd Koninkrijk1,35%
Brazilië1,35%
Frankrijk1,33%
Duitsland1,24%

Bron

ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ)

Ticker: ARKQ
ISIN: US00214Q2030
Kosten: 0,75%

ARKQ is als een van de weinige ETF’s in deze lijst een actief beheerde ETF. Dit wil zeggen dat experts op het gebied actief proberen een beter rendement te behalen. Dit gebeurt door actief te handelen, in tegenstelling tot passief beheerde ETF’s die simpelweg een index volgen. Als gevolg hiervan zijn de kosten iets hoger (0,75) dan andere ETF’s.

De ARKQ ETF heeft op moment van schrijven 36 bedrijven opgenomen. De uitgever streeft ernaar tussen de 30 en 50 bedrijven op te nemen. Dit kan over tijd veranderen zoals elke ETF. ARKQ is een van de weinige distribuerende ETF’s in deze lijst

Bedrijven binnen ARKQ zijn gericht op de verwachting te profiteren van een aantal aspecten die betrekking hebben op AI. de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten, technologische verbeteringen en vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot onder meer energie, automatisering en productie, materialen, kunstmatige intelligentie en transport.

Voornamelijk bedrijven die zich bezighouden met:

 • Autonoom Transport
 • Robotica en Automatisering
 • 3D-printen
 • Energieopslag
 • Ruimteverkenning

ARKQ is een zeer geconcentreerde ETF. De top 10 holdings van deze ETF tellen mee voor 63,90%.

BedrijfWeging
TESLA INC14,59%
UIPATH INC – CLASS A8,25%
KRATOS DEFENSE & SECURITY7,64%
TRIMBLE INC6,66%
IRIDIUM COMMUNICATIONS INC6,65%
TERADYNE INC6,34%
KOMATSU LTD -SPONS ADR3,90%
DEERE & CO3,61%
AEROVIRONMENT INC3,52%
NVIDIA CORP2,94%

De geografische spreiding is als volgt:

LandWeging
Noord-Amerika91,88%
Azië en de Pacific5,46%
Afrika / Midden-Oosten1,77%
West-Europa0,90%

ARKQ is een ETF die erg lastig aan te schaffen is voor Europeanen. Via een omgeleide structuur heeft eToro het mogelijk gemaakt om indirect in deze ETF te beleggen.

Bron

L&G ROBO Global Robotics & Automation ETF (ROBO)

Ticker: ROBO
ISIN: IE00BMW3QX54
Kosten: 0,80%

De beleggingsdoelstelling van het Fonds is blootstelling aan de wereldwijde robotica- en automatiseringsindustrie. Om deze beleggingsdoelstelling te bereiken, zal het Fonds ernaar streven de prestaties van de ROBO Global® Robotics and Automation UCITS Index (de “Index”) te volgen

Deze ETF is net als bijvoorbeeld XB0T een stuk meer geografisch gespreid. Zo is ruim 20% vertegenwoordigd door bedrijven uit Japan. Verder valt op dat ruim 40% van de weging uit de industrie sector komt, ongeveer net zoveel als de technologie sector. Dit in tegenstelling tot veel andere ETF’s uit deze lijst, waar vaak ruim 70% technologie bedrijven zijn.

ROBO is een accumulerende ETF die een fysieke replicatie toepast. Deze ETF is weer iets beter gespreid, zo is de top 10 verantwoordelijk voor 17,52% van de weging.

BedrijfWeging
IPG Photonics Corp1,90
Intuitive Surgical Inc1,87
Ocado Group PLC1,81
Azenta Inc1,78
Rockwell Automation Inc1,76
Zebra Technologies Corp Class A1,68
Fanuc Corp1,67
Novanta Inc1,66
Teradyne Inc1,65
Harmonic Drive Systems Inc1,64

De geografische spreiding is als volgt:

LandWeging
Noord-Amerika46,39
Verenigd Koninkrijk3,08
Ontwikkeld Europa18,71
Opkomend Europa0,00
Afrika/Midden-Oosten1,43
Japan20,58
Australië0,00
Ontwikkeld Azië8,67
Azië opkomend1,15
Latijns-Amerika0,00

Bron

Lees ook: Wat is Securities Lending? Effecten uitleen uitleg

iShares Automation & Robotics UCITS ETF (RBOE)

Ticker: RBOE
ISIN: IE00BYZK4552
Kosten: 0,40%

Het fonds streeft ernaar de prestaties van een index te volgen die is samengesteld uit bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten die aanzienlijke omzetten realiseren in specifieke sectoren verbonden met de ontwikkeling van automatiserings- en roboticatechnologie.

Deze ETF is in twee varianten beschikbaar. De RBOE ETF is de accumulerende variant van de iShares Automation & Robotics UCITS ETF. Mocht je liever dividend willen ontvangen, kies dan voor RBOD (ISIN IE00BYWZ0333). Dit is de distribuerende variant.

Beide varianten hanteren een fysieke replicatie van de onderliggende index. De ETF is in Ierland gevestigd en wordt jaarlijks herwogen.

De top 10 van deze ETF is als volgt:

BedrijfWeging
LATTICE SEMICONDUCTOR CORP1,58
WORKDAY INC CLASS A1,52
EPAM SYSTEMS INC1,51
INTUITIVE SURGICAL INC1,50
NVIDIA CORP1,49
FORTIVE CORP1,49
SAGE GROUP PLC1,49
BENTLEY SYSTEMS INC CLASS B1,49
MICROCHIP TECHNOLOGY INC1,49
ROCKWELL AUTOMATION INC1,48

De top 10 telt mee voor 15,54% van de weging.

De geografische spreiding is als volgt:

LandWeging
Verenigde Staten54,55
Japan15,08
Duitsland6,24
Verenigd Koninkrijk3,83
Taiwan3,76
Canada3,59
Finland2,73
Zwitserland2,64
Zweden2,14
Israël1,43
Frankrijk1,35
Liquide middelen en/of derivaten0,33
Overig2,35

Bron

AI ETF kopen bij FXFlat

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF (WITS)

Ticker: WITS
ISIN: IE00BJ5JNY98
Kosten: 0,25%

Het fonds streeft naar een totaalrendement op uw belegging door een combinatie van kapitaalgroei en inkomsten uit de activa van het Fonds, dat het rendement van de MSCI World Information Technology ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index weerspiegelt.

Deze ETF biedt blootstelling aan large cap– en midcapbedrijven in ontwikkelde markten die betrokken zijn bij technologiesoftware en -diensten, technologiehardware en -uitrusting en fabrikanten van halfgeleiders en halfgeleideruitrusting.

Het fonds is ontworpen om de koolstofintensiteit en potentiële emissies te verminderen, de ESG-score te verhogen en de tracking error ten opzichte van de moederindex tot een minimum te beperken.

Deze ETF verwijdert bedrijven die betrokken zijn bij controversiële, nucleaire en conventionele wapens, vuurwapens voor civiel gebruik, tabak, ketelkool, oliezanden en bedrijven die inbreuk plegen op de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties of betrokken zijn geweest bij ernstige ESG-gerelateerde controverses.

Deze ETF heeft relatief gezien lage kosten, vergeleken met andere thematische ETF’s.

De top 10 van deze ETF is als volgt:

BedrijfWeging
MICROSOFT CORP21,09
NVIDIA CORP10,61
APPLE INC6,32
ASML HOLDING NV4,27
ADOBE INC4,17
APPLIED MATERIAL INC3,07
SAP2,97
INTUIT INC2,93
INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES CO2,87
SALESFORCE INC2,76

De totale weging van de bedrijven is 60,96%. Voornamelijk de top 3 van deze ETF is zeer geconcentreerd. Het kan daarom geen kwaad deze drie bedrijven goed te onderzoeken voordat je investeert in deze ETF.

De geografische spreiding is als volgt:

LandWeging
Verenigde Staten80,32
Japan5,92
Nederland4,47
Duitsland3,07
Canada2,60
Frankrijk1,28
Liquide middelen en/of derivaten0,21
Overig2,12

Bron

LYXOR MSCI ROBOTICS & AI ESG FILTERED UCITS ETF (ROAI)

Ticker: ROAI
ISIN: LU1838002480
Kosten: 0,40%

Het fonds is gevestigd in Luxemburg en heeft een benchmark van MSCI World/Information Tech.

Dit is de enige ETF in deze lijst met een synthetische replicatie. Het doel van het fonds is om de evolutie van de MSCI ACWI IMI Robotics & AI ESG Filtered Net Total Return Index te volgen, met een verwachte tracking error van maximaal 2%.

Door de synthetische replicatie zijn er geen aandelen opgenomen in dit fonds. Er is dus geen spreiding qua bedrijven, landen of sectoren binnen deze ETF, wel in de index. De enige positie die deze ETF aanhoudt is 100% in ‘TRS MSCI ACWI IMI Robt&AI ESG Fil NR USD’. Dit is een contract die het fonds afgesloten heeft met een externe partij om de index te tracken.

Bron

Xtrackers Artific Intellig and BigDataUCITS ETF (XAIX)

Ticker: XAIX
ISIN: IE00BGV5VN51
Kosten: 0,35%

Deze ETF volgt de ‘Nasdaq Yewno Global Artificial Intelligence and Big Data Total Net Return Index’. Het doel van de Nasdaq Yewno Global Artificial Intelligence and Big Data Total Net Return Index is het rendement van de volgende markt te weerspiegelen:

– Grote, middelgrote en kleine bedrijven uit de mondiale ontwikkelde en opkomende markten die een aanzienlijke blootstelling hebben aan thema’s die onder meer verband houden met artificiële intelligentie (AI), Big Data en cyberbeveiliging aan bepaalde ESG-criteria voldoen.

Er worden maximaal 100 bedrijven geselecteerd voor inclusie
– Individuele effecten worden beperkt tot 4,5% en de index volgt een marktkapitalisatie-methode
– Herzien op halfjaarlijkse basis

De top 10 van deze ETF is als volgt:

BedrijfWeging
NVIDIA ORD9,06%
META PLATFORMS ORD A7,63%
AMAZON.COM INC ORD4,95%
APPLE ORD4,69%
MICROSOFT-T ORD4,51%
BROADCOM LIMITED ORD4,44%
ALPHABET INC-CL A ORD4,38%
SALESFORCE INC ORD4,35%
SAMSUNG ELECTRONICS LTD4,09%
ADOBE INC ORD3,90%

De geografische spreiding is als volgt:

LandWeging
Noord-Amerika89,12%
Verenigd Koninkrijk0,19%
Ontwikkeld Europa3,97%
Opkomend Europa0,00%
Afrika/Midden-Oosten0,00%
Japan0,83%
Australazië0,15%
Ontwikkeld Azië5,29%
Azië opkomend0,46%
Latijns-Amerika0,00%

Bron

Zijn AI ETF’s een goede belegging?

Deze ETF’s bundelen verschillende aandelen van AI-bedrijven in één beleggingsproduct, waardoor beleggers gemakkelijk kunnen diversifiëren en profiteren van de groei van de AI-industrie.

Het belangrijkste voordeel van AI ETF’s is dat ze beleggers blootstellen aan de potentiële groei van AI zonder dat je individuele aandelen hoeft te selecteren. Dit kan voordelig zijn voor beleggers zonder vakkennis of tijd om diepgaand onderzoek te doen naar specifieke bedrijven. Met een AI ETF kun je profiteren van de groeiende vraag naar AI-technologieën, zoals machine learning, robotica en big data-analyse.

Hoewel AI ETF’s zeker potentieel bieden, is het belangrijk om te benadrukken dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. De waarde van AI ETF’s kan schommelen op basis van de prestaties van de onderliggende aandelen. Daarom is het verstandig om je beleggingsbeslissingen te baseren op je eigen financiële situatie, doelstellingen en risicobereidheid.

AI ETF’s zijn minder gespreid dan bijvoorbeeld wereldwijd gespreide ETF’s over allerlei sectoren. Hierdoor is het risico over het algemeen groter.

Nu je begrijpt wat AI ETF’s zijn, kun je zelf beoordelen of ze een goede beleggingsoptie voor jou zijn

Voordelen van beleggen in AI

Hier zijn enkele voordelen van beleggen in AI:

 • Groeipotentieel: De AI-industrie groeit snel en heeft een enorm potentieel. AI wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën, transport en retail. Door te investeren in AI, kun je profiteren van deze groeiende markt.
 • Innovatie en efficiëntie: AI-technologieën hebben het potentieel om innovatie te stimuleren en bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Bedrijven die AI-oplossingen gebruiken, kunnen kosten besparen, productiviteit verhogen en competitief blijven in de markt. Door te beleggen in AI, investeer je in de toekomst van innovatie en efficiëntie.
 • Diversificatie: Beleggen in AI biedt een manier om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door naast traditionele beleggingen ook in AI te investeren, kun je je risico’s spreiden en mogelijkheden creëren voor groei.

 • Toegankelijkheid: Beleggen in AI is tegenwoordig toegankelijker dan ooit. Er zijn verschillende beleggingsinstrumenten beschikbaar, zoals AI ETF’s, die het gemakkelijk maken om te investeren in een breed scala aan AI-bedrijven
 • Maatschappelijke impact: AI heeft de potentie om positieve veranderingen teweeg te brengen in de samenleving. Het kan bijdragen aan medische doorbraken, duurzame ontwikkeling, efficiënter gebruik van hulpbronnen en nog veel meer. Door te investeren in AI, kun je indirect bijdragen aan deze maatschappelijke impact.

AI ETF kopen bij FXFlat

Nadelen van beleggen in AI

Als je overweegt om te beleggen in AI, is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen te begrijpen. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Risico’s van volatiliteit: De AI-markt kan volatiel zijn. De koersen van AI-aandelen kunnen sterk schommelen, waardoor beleggers mogelijk geconfronteerd worden met onvoorspelbare rendementen. Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggen in AI risico’s met zich meebrengt en dat je bereid moet zijn om eventuele schommelingen in de markt te accepteren.
 • Afhankelijkheid van technologie: Beleggen in AI betekent investeren in technologie. Hoewel AI veel potentieel heeft, is het ook afhankelijk van technologische ontwikkelingen en innovaties. Als er zich technische problemen voordoen of als de ontwikkeling van AI vertraagt, kan dit invloed hebben op de prestaties van AI-aandelen.

 • Ethiek en privacykwesties: AI brengt ethische en privacykwesties met zich mee. Het gebruik van AI-technologieën roept vragen op over gegevensbeveiliging, privacybescherming en mogelijke discriminatie. Deze kwesties kunnen leiden tot strengere regelgeving en wettelijke beperkingen, wat op zijn beurt invloed kan hebben op de groei en winstgevendheid van AI-bedrijven.
 • Concurrentie en snelle veranderingen: De AI-sector is competitief en onderhevig aan snelle veranderingen. Nieuwe spelers kunnen op elk moment opduiken en technologische doorbraken kunnen de marktdynamiek beïnvloeden. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de AI-industrie en te begrijpen hoe concurrentie de prestaties van beleggingen in AI kan beïnvloeden.
 • Mogelijke overhype: AI is een opwindende technologie die veel aandacht krijgt in de media. Soms kan er echter sprake zijn van overhype en overdreven verwachtingen. Het is belangrijk om realistisch te blijven en kritisch te kijken naar de daadwerkelijke waarde en toepassingen van AI-technologieën.

Conclusie

In conclusie is beleggen in AI een mooie mogelijkheid, maar het is belangrijk om ook de mogelijke nadelen in overweging te nemen. De volatiliteit van de markt en de afhankelijkheid van technologie brengen risico’s met zich mee. Bovendien roepen ethische en privacykwesties vragen op over de toekomstige regulering van AI. Het concurrentielandschap en de mogelijkheid van overhype zijn factoren die beleggers in gedachten moeten houden.

Desondanks biedt beleggen in AI ook vele voordelen. Het potentieel voor innovatie en groei in de AI-sector is aanzienlijk. AI-technologieën hebben het potentieel om verschillende industrieën te transformeren en efficiëntie te vergroten. Bovendien kan beleggen in AI diversificatie toevoegen aan een beleggingsportefeuille.

Kortom, beleggen in AI kan een veelbelovende mogelijkheid zijn, maar het vereist zorgvuldige overweging. Door een goed begrip te hebben van de voordelen en nadelen, kun je weloverwogen beslissingen nemen en je beleggingsstrategie optimaliseren voor de toekomst van AI.

Om te profiteren van deze gediversifieerde ETF’s heb je een broker nodig. De meeste ETF’s zijn te vinden op DEGIRO.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *